" Cu bicarbonat - Acesta metoda este cea mai comuna si poate fi folosita prin doua proceduri diferite: spalat la sec sau cu apa. Prima metoda consta in frecarea obiectului de argint cu bicarbonat pana ce dispare culoarea inchisa insistand in punctele unde exista caneluri sau decoratiuni in relief. Este o solutie rapida si eficienta, dar din moment ce bicarbonatul este abraziv, se risca zgarierea obiectului de argint. A doua metoda consista in scufundarea obiectului de argint intr-o solutie compusa din apa si bicarbonat pentru o perioada care variaza in functie de oxidarea metalului: de la cateva minute pana la o ora. Solutia trebuie compusa astfel: 1 lingura de bicarbonat la fiecare litru de apa fiarta. Daca dupa prima incercare nu se obtine un rezultat perfect, procedura poate fi repetata, insa nu uita sa reincalzesti apa. In ambele cazuri, dupa curatare, argintul trebuie clatit bine, uscat si lustruit cu o carpa moale, de microfibra.
Cu pasta de dinti - O alta metoda comuna de a curata argintul oxidat este aceea de a folosi pasta de dinti normala. Procedura este simpla, se freaca obiectul din argint cu un burete imbibat cu pasta de dinti, se clateste, se usuca si se lustruieste cu aceeasi carpa moale. Si in acest caz rezultatul este acceptabil, insa pasta de dinti fiind abraziva, poate face semne ori zgarieturi argintului. In plus, acest sistem nu este intotdeauna economic caci daca trebuiesc curatate sau multe obiecte de argint, eventual ceva mai mari ( de exemplu o vaza, un platou) trebuiesc mai multe tuburi de pasta de dinti.
Cu sistem electrolitic - Aceasta este cea mai buna metoda de a curata obiectele de argint oxidat, da rezultate bune, este usoara ca procedura si nu zgarie argintul. Pentru a face o treaba buna este nevoie de un lighean mare de aluminiu sau, in alternativa, un lighean/castron mare de ceramica imbracat/captusit cu folie alimentara de aluminiu. Acest recipient trebuie umplut cu apa in care se dizolva sare normala de bucatarie ( sau soda), in proportie de o lingurita la un litru de apa. Se scufunda obiectul de argint in solutie si se lasa asa cel putin o ora; timpul depinde de marimea obiectului si de gradul de oxidare al acestuia. Gratie reactiei chimice dintre aluminiu si sare se elimina sulfuratul format pe obiectele de argint. Cand obiectul va fi complet luminat si stralucitor, se scoate din solutie, se usuca si se lustruieste cu aceeasi carpa moale. Aceasta procedura este buna, insa nu trebuie utilizata pentru bijuteriile de argint cu pietre si nici pentru obiectele care combina argintul cu alte materiale care ar putea fi deteriorate. "
Buna! Daca e sigur din argint pune-l cateva ore (poti sa-l lasi si chiar o noapte) intr-un vas in care ai pus otet. Apoi dupa ce l-ai scos sterge-l cu un servetel si vei vedea ca acea negreala va ramane pe servet! Succes!
Da se poate sterge inegreala aceia dar fiind ca te ajut vreau si eu funda . Iei o periutza de dinti care nu iti mai foloseste si dupa un samun bagi lantu sub jetu de la ghiuveta il uzi bine dupa in palma din mana stanga di lantu facut cocolos bine pus si in mana dreapta samunu si freci bine bine bine bine lantu si dupa uzi periuta si speli lantu cu periuta. Pui lantu pe ghiuveta si dai cu periuta pe el pana se ia . Fundita
Daca ai o periuta mica, freca-l cu pasta de dinti si vei vedea ca va iesi.Eu asa fac Bafta!
Sigur ca se poate. http://lady-journal.com/cum-curati-argintul-in-conditii-casnice/ iti cureti argintul in cconditii casnice
Da, spala-l cu bicarbonat de sodiu, am mai auzit si varianta sa-l speli cu pasta de dinti. Incearca ambele variante dar cea cu bicarbonatul merge sigur.
Madi123 întreabă: