Sarcina multipla, in speta cea gemelara, reprezinta unul dintre cele mai fascinante aspecte in domeniul reproducerii umane si, in acelasi timp, o conditie obstetricala de cel mai inalt risc atat pentru mama, cat si pentru feti.
Se considera ca incidenta sarcinilor gemelare (duble) raportata la numarul nasterilor vii este de 1:85. Aceste valori clasice nu mai reflecta realitatea in tarile unde tehnicile de asistare a reproducerii sunt larg folosite si unde incidenta sarcinilor gemelare s-a dublat, iar incidenta sarcinilor de ordin mai inalt a crescut de 10 ori.
Adevarata incidenta a sarcinilor gemelare este chiar mai mare, datorita "fenomenului geamanului tranzitoriu" (the vanishing twin), frecvent intalnit in primul trimestru. Peste 20% din gemeni dispar fara nici o urma in primul trimestru de sarcina "unica". Acest fenomen are loc inainte de 14 saptamani de sarcina si se deruleaza fara nici o consecinta pentru geamanul restant. Orice diagnostic de sarcina gemelara facut inainte de 14 saptamani trebuie reconfirmat printr-un examen ecografic ulterior, mai ales daca s-au inregistrat episoade de sangerare vaginala. Acest fenomen se intalneste si in sarcinile de ordin mai inalt (triple, cvadruple etc.), reducand numarul gemenilor restanti.
Tipuri de gemeni
Fetusii pot fi monozigoti sau heterozigoti. Gemenii monozigoti provin din acelasi ou rezultat din fecundarea unui ovul de un spermatozoid. Din motive necunoscute, ovulul fecundat se imparte in doi sau mai multi embrioni in timpul primei faze de dezvoltare. Gemenii monozigoti impart o placenta unica. De obicei ei cresc in interiorul a doi saci amniotici distincti in uter. Rareori gemenii monozigoti impart acelasi sac amniotic (membrana in interiorul uterului in care se gaseste fatul si lichidul amniotic).
Gemenii sau tripletii monozigoti:
sunt de acelasi sex si au aceeasi grupa sangvina,
nu arata intotdeauna exact la fel; unul poate sa fie dreptaci, iar celalalt stangaci,
sarcinile gemelare monozigote apar la intamplare, nefiind legate de varsta, rasa sau istoricul familial de astfel de sarcini.
Gemenii sau tripletii heterozigoti apar cand doua sau mai multe ovule sunt fecundate de spermatozoizi diferiti. Gemenii heterozigoti au placente si saci amniotici diferiti.
Gemenii heterozigoti:
pot sa nu fie de acelasi sex si pot avea grupe sangvine diferite,
pot sa nu semene unul cu celalalt, prezentand culori diferite ale parului si ochilor sau pot sa semene unul cu celalalt, precum fratii din sarcini succesive,
tind sa apara la femei cu istoric familial de astfel de sarcini.
Copii conceputi in urma unui tratament pentru infertilitate sunt de cele mai multe ori gemeni heterozigoti si nu monozigoti.
Tratamentul infertilitatii
Odata cu aplicarea tratamentului infertilitatii, din 1980 si pana astazi, s-a observat ca s-a dublat rata nasterilor gemelare, iar procentul de sarcini din care au rezultat tripleti sau mai multi, s-a marit aproape de 10 ori. Utilizarea tehnicilor de reproducere asistata si a medicamentelor pentru tratamentul infertilitatii cresc probabilitatea sarcinilor multiple. Medicamentele utilizate in tratamentul infertilitatii stimuleaza eliberarea mai multor ovule din ovar, de unde probabilitatea crescuta de sarcina multipla.
Tehnicile de reproducere asistata se refera la transferul direct de embrioni (faza initiala de dezvoltare a unui organism animal sau uman, de la fecundarea ovulului pana la formarea deplina a organelor) in uter pentru a creste probabilitatea de a ramane insarcinata. Per total, 25-30% din sarcinile obtinute in acest mod sunt gemelare, 5% sunt sarcini trigemelare si mai putin de 1% sunt sarcini cu patru sau mai multi feti.
Varsta peste 30 de ani a mamei: este un astfel de factor, iar cand aceasta depaseste 40 de ani frecvent apar gemeni heterozigoti;
Rasa: gemenii sunt mai frecvent intalniti la mamele cu ascendenta africana, in special la cele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, mai rar intalniti la asiatici;
Antecedente personale fiziologice: daca o femeie a avut deja o sarcina multipla heterozigota se dubleaza sansele ca o astfel de sarcina sa reapara;
Istoric familial: daca la o femeie exista istoric familial de sarcina multipla heterozigota atunci sansele unei viitoare sarcini multiple sunt crescute (riscul de sarcina multipla nu creste in cazul in care exista istoric familial la tata);
Sincronizarea: sarcinile multiple apar mai fecvent la primul ciclu menstrual aparut dupa stoparea consumului de contraceptive orale.
Complicatii
Sarcina multipla creste atat riscurile mamei cat si ale produsului de conceptie de a dezvolta probleme pe parcursul gestatiei.
Cu fiecare fat aditional creste riscul de avort, nastere prematura, diabet zaharat gestational, preeclampsie, dezlipire prematura de placenta, placenta praevia (placenta jos inserata), infectii de tract urinar, anemie, nastere prin operatie cezariana, embolism pulmonar (ocluzia brusca a vaselor pulmonare cu emboli: trombi, lichid amniotic etc.) si de hemoragii mari dupa nastere.
In sarcinile multiple fetusii prezinta risc mare de a dezvolta anomalii congenitale (defecte prezente la nastere) si genetice. Pentru ca de obicei sunt nascuti prematur, copiii proveniti din sarcinile multiple au de asemenea o rata crescuta a problemelor de sanatate si dupa nastere.
Investigatii utilizate in diagnosticarea anomaliilor genetice si congenitale
Fetusii din sarcinile multiple prezinta un risc crescut de a dezvolta anomalii genetice si congenitale.
Biopsia de placenta utilizeaza un fragment placentar, obtinut cu ajutorul unui tub subtire trecut prin vagin si cervix (col uterin, partea inferioara a uterului) pana in uter. Biopsia si testarea genetica a fragmentului obtinut se realizeaza intre saptamanile 10-13 de gestatie. Ulterior procedura este mai dificil de realizat.
Amniocenteza utilizeaza un volum redus de lichid amniotic (lichidul din amnios in care pluteste fatul) obtinut printr-o punctie transabdominala. Amniocenteza si testele genetice ale lichidului astfel prelevat se realizeaza ideal intre saptamanile 15 si 18 de gestatie. Amniocenteza mai este utilizata uneori in ultimul trimestru de sarcina pentru a se vedea daca plamanii fetali sunt suficient maturati pentru a face fata respiratiei dupa nastere.
Biopsia de placenta si amniocenteza, prezinta un risc mic de a provoca un avort atunci cand sunt utilizate in investigarea unei sarcini multiple (in investigarea unei sarcini unice biopsia de placenta are un risc de complicatii mai mare decat in investigarea unei sarcini multiple). Pentru a lua decizii legate de tratarea sau continuarea unei sarcini, este necesar ca informatiile date de biopsia de placenta, atunci cand s-a optat pentru acest procedeu diagnostic, sa parvina cat mai rapid medicului.
Investigatii utilizate pentru monitorizarea mamei si a fatului
tensiunea arteriala este monitorizata pe parcursul sarcinii cu ocazia fiecarui consult medical, pentru a decela precoce preeclampsia
testele de laborator, ca de exemplu nivelul fierului din sange (sideremia), numarul de hematii (globule rosii), hemoglobina, sunt utilizate pentru decelarea anemiei feriprive (anemie aparuta datorita lipsei de fier); anemia este o problema frecventa la femeile cu sarcina multipla pentru ca fetusii consuma o cantitate mare din rezervele de fier ale mamei
examenul sumar de urina si urocultura (proba de laborator prin care se cerceteaza cultura microbiana din urina) sunt utilizate pentru decelarea infectiilor urinare ale femeii gravide
ecografia transvaginala este utilizata pentru masurarea lungimii colului uterin: un col uterin scurt creste riscul de nastere prematura
monitorizarea batailor cordului fetal este utilizata inainte sau in timpul travaliului, pentru a asigura siguranta produsului de conceptie.
Tratament - Generalitati
Este important ca in timpul sarcinii, viitoarea mama sa fie mai precauta decat de obicei. Intr-o sarcina multipla este foarte importanta o dieta echilibrata, continand calorii de buna calitate, bogata in calciu, fier si acid folic.
Este de asteptat ca, cresterea in greutate in tipul unei sarcini multiple sa fie mai mare decat intr-o sarcina unica. Fiecare fetus inseamna pentru viitoarea mama o crestere in greutate in plus in timpul sarcinii. Pentru o femeie care in momentul in care ramane insarcinata are greutatea ideala corespunzatoare taliei, este de asteptat ca in timpul sarcinii sa cresca in greutate orientativ in modul urmator:
intr-o sarcina unica cu 11, 3-15, 9 kg
intr-o sarcina gemelara cu 15, 9-20, 4 kg
intr-o sarcina trigemelara cu 20, 4-22, 7 kg
intr-o sarcina cu patru gemeni este de asteptat o crestere in greutate de 22, 7-25 kg.
Desigur ca aceste intervale de greutate se modifica daca la inceputul sarcinii femeia gravida este supra - sau subponderala.
Intrati aici : http://www.eva.ro/......14010.html sper ca v-am fost de ajutor :)
mai multe imformatii puteti cauta pe google :)
MatteoRalu întreabă: