Buna. Depinde si despre ce fel de psiholog este vorba. Sunt de mai multe tipuri (psihoterapeuti, psihanalisti, consilieri etc).
In mare parte un psiholog nu ti-e nici cel mai bun prieten, nu e nici duhovnic si nici nu-ti spune ce sa faci. Toate acestea sunt conceptii gresite despre ce inseamna mersul la psiholog.
Psihologul actioneaza pe un anumit interval de timp, stabilit de comun acord (cam 8-10 sedinte). In aceste sedinte psihologul te va ajuta sa te descoperi pe tine, sa aflii mai multe despre personalitatea ta si sa-ti rezolvi problema cu care te confrunti. De fapt, iti va prezenta cateva alternative, iar problemele ti le vei rezolva singur. Tu esti cel care trebuie sa constientizeze situatia in care te afli si tot tu trebuie sa alegi cea mai buna cale.
Cu alte cuvinte, psihologul nu are voie sa decida in locul tau. El te ajuta doar sa afli mai multe despre tine, si crede-ma ca vei afla lucruri foarte interesante care te vor ajuta sa te orientezi pe viitor.
Mult succes!
E bun si psihologul la ceva! iti da sfaturi! te ajuta! etc! acum daca tu vrei sa iei in considerare sfaturile lui! bine! daca nu nu!
Psihologul e un alt fel de "cel/cea mai bun/a prieten/a". Stiu pe cineva care mergea, si discuta si cu mine problemele pe care le discuta cu psihologul. Si la un moment dat, dandu-i un sfat, imi zice: sa stii ca asa mi-a zis si psihologul.
Psihologul sta si asculta, sau se face ca asculta, apoi iti da un sfat din vasta lui experienta de viata...Si tu dai bani pentru asta, de remarcat.
Tipic romanesc. Mai bine ne-ai vorbi din experienta ta, nu din ce stii de la altii.
In primul rand ca unui psiholog ii este strict interzis sa ofere sfaturi, iar in al doilea rand, tot ce se discuta acolo este strict confidential si nu trebuie "povestit mai departe", asa incat acel cineva care ti-a povestit tie toate aceste lucruri a incalcat regulamentul de desfasurare a terapiei pe care l-a semnat la prima intalnire.
Si apropo, daca mergi la un psiholog scolar nu dai niciun ban.
Sa nu mai spun ca un psiholog nu se va face niciodata ca te asculta si cu atat mai putin nu-ti va vorbi din propria lui experienta.
Da de unde sa iti vorbeasca? Iti face teoria lui Jung si Freud, ce a invatat in facultate? Oamenii vor solutii pentru probleme. Nu teorie. Numai psihologul trebuie sa pastreze confidentialitatea asupra celor discutate, nu si "pacientul".
Clientul, nu pacientul. Pacient esti la psihiatru, nu la psiholog.
Nu-ti vorbeste din carti si nici nu-ti spune ce sa faci. Bineinteles ca toti clientii vor solutii, insa aceste solutii trebuie sa le gaseasca singuri, nu trebuie sa induse de absolut nimeni. Psihologul ofera sugestii.
Confidentialitatea trebuie sa fie pastrata de ambele parti. In caz contrar se intampla exact ca acum. Un "cineva" povesteste numai ce vrea si numai cum a inteles el lucrurile si un "altul" chiar crede si ii intoxica si pe ceilalti cu tot felul de aberatii.
Nu spune nimeni ca n-ai voie sa spui ca ai fost la psiholog, ca ti-a aplicat un test de inteligenta la care ti-a iesit QI-ul de nu stiu cat sau ca ti-a sugerat sa incerci sa schimbi ceva la tine si etc., dar nicioadat nu trebuie sa spui ca ai fost la un psiholog care a inceput sa-ti povesteasca cum in tineretea lui era indragostit de nu stiu cine si a suferit si e normal ca si tu sa suferi sau mai stiu eu ce. Am dat un exemplu. Stupid, bineinteles, insa am vrut sa demonstrez ca asa ceva chiar daca s-a intamplat (desi ma indoiesc ca un psiholog cu atat de multa pregatire ar povesti din propria experienta) nu trebuie povestit mai departe. E si o chestie de bun simt pana la urma. Cine vrea sa afle cum e la psiholog sa se duca. Sunt foarte multi la care prima sedinta este gratuita... Asa ca, incearca si ai sa vezi cum este de fapt.
Vezi ca gresesti.Da, iti vorbeste exact ce a invatat in facultate ca de asta a facut-o.Doar teorie,ca nu ma astept sa faca ceva in locul meu.Iar pacientul merge la psiholog pentru ca nu vrea sa vorbeasca cu oricine, deci nu sunt obligat sa tin secretul, pentru ca oricum, e secretul meu, de ce sa-l spun.Dar iti multumes ca ti-ai consumat timpul cu mine, stiu ca timpul e valoros pentru toti.
Spre surprinderea ta, facultatea de psihologie nu invata studentii o "reteta" pe care sa o spuna mai departe. Mai degraba, psihologia dechide orizonturile si modul individului de a privi lucrurile; dispar limitarile puse de propriile conceptii si nesigurante. Un psiholog nu va spune clientlui ce sa faca si nici nu va da o singura sugestie, ci ii va arata optiunile pe care le are; il va face sa-si puna intrebari la care pana atunci nici nu s-a gandit si il va ajuta sa se cunoasca suficient de bine incat sa poata decide singur ce e mai bine pentru el.
Nu o sa vezi vreodata in viata un psiholog care sa dea exemple din viata lui.
Am făcur facultatea de psihologie.
Am fost client al mai multor psihologi.
Îți mulțumesc pentru opinie!
Wow, oare chiar nu am mai folosit TPU din 2012? Dinainte de a merge la facultate!
Stupefiant! Incredibil! Serios, aveam notificare necitită cu răspunsul tău. Din 2012. Cum trece timpul.
Uite ce am învățat la facultate: n-am nevoie de facultate
Salut, am fost o data si de atunci ma tot duc. In primul rand, lui poti sa ii spui orice, ce nu le poti spune parintilor, chestii jenante si e mult mai confident decat un prieten pentru ca tot ce spui tu ramane clar intre voi si nu trebuie sa iti fie frica ca te va trada, cum fac prietenii cand ti-e lumea mai draga. Psihologul este o persoana matura cu pregatire, care te asculta si iti da sfaturi constructive, deasemena te poate ajuta sa afli mai multe despre tine prin teste.Mersul la psiholog nu este o rusine si nici nu poate fi vorba ca daca mergi la psiholog esti nebun. Eu ma simt foarte relaxata in timpul sedintei si dupa, e ca o purificare, timpul parca zboara si astept cu nerabdare sa ma duc de fiecare data.Psihologul este combinatie intre familie, profesori si prieteni.
Ti-as fi dat fundita, dar a fost greu sa aleg.Ti-am dat vot! Iti multumesc
Ma bucur ca ti-am fost de ajutor. Stai linistit, eu nu dau sfaturi pentru fundite.
simplegirl2 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
VMC întreabă: