| Aninrnezu a întrebat:

Ați observat că englezii, americanii și străinii in general poarta doar încălțăminte de firma? La ei 100 de euro e precum 100 lei la noi și nu au o nicio problema să își cumpere. Credeți că ar trebui și la noi o astfel e politica a prețurilor? Adică să câștigăm cel puțin 1500 de euro, plus preturi adaptate precum ale lor?

10 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Politica monetara (salariile si preturile) interne a fiecarei tari este stabilit astfel ca, salariile minime sa fie suficiente pentru supravietuire, cele medii sa permita o viata "decenta", dar din care cat mai mult sa recircule in economia nationala in cateva luni. In tarile occidentale, din salariile medii, angajatii isi pot permite sa-si puna deoparte de 1-2 vacante anuale chiar si in strainatate, mai ales unde preturile sunt mai reduse.
Investitii in proprietati isi permit relativ putini oameni din occident, majoritatea locuind in chirie (mai ales in orase mari). Explicatia e simpla: daca-si schimba locul de munca in alte parti ale tarii, atunci nu se mai pot ocupa de plata (ratelor) unei proprietati din alta localitate.

Hainele si incaltamintele traditional facute (din piele) costa peste tot peste 100 euro, iar cele din imitatie de piele (de durabilitate redusa, de un sezon) costa doar pana la un sfert. Astfel, cine e destept, isi cumpara incaltaminte (de piele) care tin chiar si 5-10 ani, pastrandu-si calitatea, iar cei cu veniturile mici isi cumpara imitatii de piele "ieftine", care tin un sezon. In timp insa, cele multe incaltaminte "ieftine" costa mai mult decat una mai scumpa, de calitate.
Este o zicala veche, dar totdeauna actuala: "Nu suntem suficient de bogati sa ne cumparam lucruri ieftine"!

| Violleta2022 a răspuns:

Iarta-ma ca te contarzic, dar ai observat gresit!
Traiesc in occident si observ ca majoritatea asiaticilor cumpara marfa chinezeasca, care-i undeva la $30-$40

Oricum nu poti face o comparatie intre preturile occidentale si cele romanesti fiindca salariile in Romania nu se pot raporta la salariile din strainatate, deci nu face sens si nici logica ce vrei tu sa compari.

| sierra1 a răspuns:

"Credeți că ar trebui și la noi...să câștigăm cel puțin 1500 de euro"

da, intr-adevăr, ce bine ar fi să nu fie rău!

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Si cum scoti tu 1500 euro net (~2900 brut), din societati care abia duc in prezent salarii de 2500 de lei brut, si inchid anul in datorii si credite?
PS: eu si majoritatea romanilor cumparam haine chiar mai scumpe decat occidentalii, ca tin mai mult decat alternativele chinezesti, la pret apropiat.

| johnnny123 a răspuns:

"englezii, americanii și străinii in general poarta doar încălțăminte de firma"

În primul rând, ce înțelegi prin "încălțăminte de firmă"? Există nike sau adidas originali la 120 de lei. Faptul că încălțămintea este produsă de un anume brand nu înseamnă automat că este și extrem de scumpă.

"La ei 100 de euro e precum 100 lei la noi și nu au o nicio problema să își cumpere"

Fals. Un american care câștigă 3000 de dolari pe lună nu va da cu ușurință 100 de dolari pe o pereche de încălțări în condițiile în care trebuie să dea 1500 de dolari pe lună pe chirie.

Ca să nu mai vorbim despre zecile de milioane de americani care trăiesc sub limita sărăciei, care cu siguranță nu-și cumpără pantofi de 100 de dolari

"Credeți că ar trebui și la noi o astfel e politica a prețurilor? Adică să câștigăm cel puțin 1500 de euro, plus preturi adaptate precum ale lor?"

Nu prea înțelegi nimic despre economie. Puterea de cumpărare a oamenilor nu se stabilește prin "politica prețurilor". Ea rezultă din nivelul de prosperitate economică a țării. Nu poate nimeni să decidă că "de mâine toți românii câștigă 1500 de euro"

| Brizbriz a răspuns:

PE BUNE?!?
generalizezi DEMENTIAL de tare
mergi in balarii intr-o tara cu adevarat saraca, cum ar fi cam toate tarile din Africa, Bangladesh, India, samd, si o sa vezi ca majoritatea sunt desculti, insa sunt strainezi... NU?!?

| Violleta2022 a răspuns (pentru Brizbriz):

Iarta-l si tu, ca nu stie ce spune la 10-11 anisori cat are laughing

Mai devreme ne intreba: " Ce înseamnă nou cu eticheta?"
Cand intrebarea vine de la un copilas, care nici macar atata lucru nu stie, ce dumenzue sa-i mai explicam, cum sunt salariile aici si afara, in raport cu incaltarile strainilor, care nu dau doi bani ca iau marfa de firma sau fara firma.
Este bine ca stie sa copie ce aude pe la alti snobi, ca toti vor"marfa de firma" de parca cineva stie ca a platit pe aia 10 lei sau 100 lei.

| Vântulalb a răspuns:

1. Unde ai observat? In filme?
2. Din pacate, preturile sunt aceleasi. Dar nu si veniturile.

| MrAM a răspuns:

Problema e ca,, strainii,, nu pun atat de mult accent pe branding, cum probabil in anumite zone din tara la noi se face. Si daca ai castiga 1500 euro, pretul produselor ar fi cu 1500 euro mai scumpe. Si se numeste inflatie.

| kGeorge a răspuns:

"La ei 100 de euro e precum 100 lei"

Pentru că la ei, un salariu de al lor e de vreo 5 ori mai mare ca al nostru.
Dacă tu in Romania câstigi un salariu de 2500 de lei pe lună, englezul câștigă 2500 de euro, sau lire.
Când vin în Romania, logic că le convine, pentru că lucrurile sunt foarte ieftine, comparativ cu țara lor, unde au preț normal.
Dacă ei vin în Romania, și văd o pereche de adidasi de 500 de lei, o cumpără, e undeva pe la 100 de euro, dar în țara lor ar veni 500 de euro, nu lei.
Probabil pe tine oamenii te-ar face nebun dacă ai da 100 euro, dar pe el l-ar numi afacerist.
Prețurile noastre sunt făcute pentru buzunarele noastre(cică), nu ale lor.