Becurile ecologice lumineaza mai mult ca cele normale si consuma mai putin:).
Uite :
Becurile ecologice isi fac timid aparitia si pe piata hunedoreana. Vanzatorii din magazinele specializate in vanzarea de corpuri de iluminat spun ca ele sunt cumparate in special de oamenii din clasa de mijloc care au resurse financiare, dar si inteleg rostul utilizarii lor. Mai mult, cateva primarii din judet au schimbat total iluminatul public. In comuna Rapolt, investitia finalizata recent a costat bugetul aproape 400 de milioane de lei vechi, insa merita, spune primarul Octavian Roman: "Acum reteaua acopera intreg intravilanul celor cinci sate. Daca inainte consumam 31.700 Wh acum consumul a scazut la 16.780 Wh, adica economia este de 45%. Am reusit asa sa montam becuri pe toti stalpii de iluminat, in timp ce anii trecuti nu ne permiteam acest lucru iar becurile de 400W erau montate tot la 4-5 stalpi. Oamenii din sate sunt incantati si imi spun ca niciodata nu a fost comuna atat de bine luminata pe vreme de noapte". In Rapolt, autoritatile au montat peste 400 de lampi care au garantie sapte ani iar becurile au o garantie de doi ani. In conformitate cu obiectivul stabilit de liderii UE, utilizarea becurilor incandescende in Europa va fi oprita total in 2009 cand se va face trecerea de la becurile traditionale la corpurile de iluminat eficiente din punct de vedere energetic. Becurile sunt pe piata de 15 ani, insa au fost evitate din cauza preturilor, dar cat de curand oamenii vor fi nevoiti sa le cumpere. Oficialii europeni cred ca guvernele sau companiile din sectorul electricitatii ar putea oferi subventii pentru a incuraja utilizarea noilor dispozitive. La nivelul celor 27 de state UE sunt vandute anual, circa 2, 1 miliarde de corpuri de iluminat ineficiente din punct de vedere al consumului energetic, comparativ cu 180 de milioane de becuri eficiente. In Europa se folosesc in prezent 3, 6 miliarde de becuri traditionale. Utilizarea becurilor ecologice ar reduce cu jumatate consumul energetic, realizandu-se astfel o economie de circa 23 megatone de dioxid de carbon, respectiv sapte miliarde de euro alocati acum pentru achizitia de energie. Ministerul Mediului roman sustine propunerea Parlamentului de la Strasbourg, pentru interzicerea becurilor clasice, numita „Legea becului". Astfel, speciali stii preconizeaza ca, in cel mult patru ani, nu va mai exista nicio casa fara becuri economice. Cine nu vrea sa renunte la lumina becului clasic, trebuie sa-si faca rezerve de pe acum, pentru ca in 2009 fabricile vor opri producerea becurilor traditionale.
(http://www.replicahd.ro/....../index.php )
Salut Tutankamon,
Am scris un articol foarte cuprinzator pe tema asta. Sper sa-ti fie de folos.
http://blog.shop-electric.ro/solutii-economisire-iluminat/
Iulia_451 întreabă:
NitaLoredanaFlorentina întreabă: