| Morooo a întrebat:

In anul 602 au migrat slavii si au strapuns limesul dunarean, au rupt romanitatea balcano carpatica separand daco romanii din nordul Dunarii de Imperiul Bizantin (Imperiul Bizantin se afla in sudul Dunarii?) Se spune sa grupurile pastoresti au fost dislocate si s au regrupat in zone montane, istoria consemnandu i mai apoi ca vlahi. Aceste grupari pastoresti s au retras in munti? In Carpati? Cand spun grupare pastoreasca inseamna daco romanii care nu au avut nicio legatura cu slavii? Deci sa inteleg ca daco romani care nu au vrut sa fie influentati de slavi s au retras si treptat au devenit români? Nu inteleg
Hellp,

1 răspuns:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din cate imi amintesc eu de pe la istorie(nu am studiat subiectul separat din pacate), dupa romanizarea dacilor a urmat si asimilarea slavilor. Pe teritoriul Romaniei influenta slava nu a fost atat de pregnanta ca pe teritoriile din jur(nu stiu de ce, deci nu e prea util raspunsul meu, sper ca va reusi sa-ti raspunda altcineva), insa a existat. Se observa influenta mai ales in limba noastra, existand multe cuvinte provenite din slava(in special cele legate de biserica). De asemenea, a fost o perioada in care pe teritoriul Romaniei s-a vorbit slavona si s-a scris cu alfabet chirilic. Apoi, mai tarziu, chiar limba romana a fost scrisa cu alfabet chirilic. Deci influenta slava a existat oricum. Dar din nou, sa speram ca vei primi un raspuns mai cuprinzator si util happy.