| andrei28743 a întrebat:

Buna,am văzut pe internet ceva de genu: anunț ca vinde cineva o mașina,o persoana îl contactează și vrea sa cumpere mașina,vânzătorul ii spune ca plata se realizarea Online prin Bitcoin garantând verbal ca după ce va plăti va primi mașina.(stiu ca pare ciudat dar na )vânzătorul face un act de mâna ca ii trimite mașina doar după ce se realizează plata.(fără martor fără nimic, o foaie A4 scrisă de vânzător ca după plata ii da mașina )După ce banii sunt depuși, vânzătorul nu ii mai da mașina. Poate Răspunde Penal pentru înșelătorie sau doar civil? Am văzut cazul pe internet ce părere aveți.

3 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Doar un agamiu ar putea accepta asa ceva!
Nu exista "garantie verbala" cand cumperi o masina sau o casa!
Asa ceva nu esti sfatuit niciodata sa accepti.
Plata in bitcoin nu se poate urmarii si nici dovedii, ca nu intra in nici un cont bancar, deci, tranzactia de vanzare nu poate fii confirmata sau urmarita.
Niciodata, dar absolut niciodata nu cumperi o masina online de la cineva, care se da drept propietarul ei.
Poti cumpara o masina de pe internet, cand o cumperi direct de la fabricat, sau de la dealerul legal.
Bineinteles ca poti face reclamatie de inselatorie, dar ai sanse minime de recuperare a banilor, mai ales ca, vanzatorul poate sa aiba un nick name si banii sa fii intrat intr-un cont de alias.

| anonimg a răspuns:

Probabil civila, daca va cadea la intelegere cu pagubitul.
Daca nu va cadea la intelegere va fi penala. Banuiesc, nu sunt sigur.

| Lioana a răspuns:

Cumparatorul trebuie sa actioneze in judecata vanzatorul, pe civil, pentru a revendica dreptul de proprietate asupra masinii. Daca vrea poate sa-i faca si plangere penala vanzatorului pentru inselaciune.