Da, se poate sa primesti, daca indeplinesti conditiile prevazute in regulamentul facultatii pentru bursa sociala.
Si cam care sunt conditiile?
Stii cumva care sunt conditiile impuse de facultate?
Si de unde vrei sa stiu? Fiecare facultate are un regulament propriu, poate sa fie diferit de la o facultate la alta. Cauta si citeste regulamentul de la facultatea ta si o sa afli.
Sunt criterii generale, prevazute de HG 558/1998 si criterii prevazute de fiecare institutie de invatamant superior.
Conform HG 558/1998, citez:
"ANEXA 2.CRITERII GENERALE
de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, cursuri de zi
1. Bursele de merit şi bursele de studiu se acordă studenţilor din învăţământul superior de stat, cursuri de zi, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătura, iar cursanţilor de la învăţământul postuniversitar bursele se acordă prin concurs. Bursele de ajutor social se acordă la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei studentului. Studenţii primesc burse în baza criteriilor generale stabilite de prezenta hotărâre şi a criteriilor specifice elaborate de senatul universitar respectiv.
4. Criteriile specifice de acordare a burselor la nivelul instituţiilor de învăţământ superior se elaborează de senatele universitare, ţinând seama de sistemul de organizare a învăţământului superior, diferenţiat pe specializări, iar în cazul burselor de ajutor social, de venitul net al familiei studentului sau al susţinătorului legal.
Nu pot constitui criterii de acordare a burselor provenite de la bugetul de stat: vârsta, sexul, religia, rasa, apartenenţa politică a candidatului sau a familiei acestuia, apartenenţa la organizaţii legal constituite ori cu activitate conformă cu legislaţia română, numărul de ani petrecuti în alte instituţii de învăţământ, studiile efectuate în străinătate, precum şi accesul la burse din alte surse.
5. Senatele universitare pot elabora criterii specifice diferenţiate pentru acordarea burselor de merit, de studiu şi a burselor de ajutor social, în funcţie de activitatea profesională.
6. Cuantumurile burselor sunt stabilite de către senatul universitar, în asa fel încât cuantumul minim al bursei sa acopere cheltuielile de cazare şi masa în cămine şi, respectiv, la cantine.
Cuantumul bursei de performanţă este cel puţin de doua ori mai mare decât bursa minima atribuită în instituţia de învăţământ respectiva şi mai mare decât bursa de merit.
7. Instituţiile de învăţământ superior pot completa fondul de burse provenit de la bugetul de stat cu fonduri provenite din venituri proprii.
8. Bursele de ajutor social se acordă:
a) studenţilor integralisti din instituţiile de învăţământ superior de stat, cărora li se aplică prevederile art. 10 lit. r) din Legea nr. 42/1990, republicată, în baza certificatului eliberat de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990, care atesta calitatea lor ori a unuia dintre părinţi de "Luptători pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989" sau de "Erou-martir" - cu una dintre menţiunile: rănit, reţinut, rănit şi reţinut, remarcat prin fapte deosebite, însoţit de brevet semnat de Preşedintele României;
b) studenţilor orfani, celor proveniţi din casele de copii sau plasament familial, care nu realizează venituri;
c) studenţilor bolnavi TBC care se afla în evidenta unităţilor medicale, celor care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficienta renala cronica, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, glaucom, miopie grava, boli imunologice, cei infestati cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, spondilita anchilozanta sau reumatism articular;
d) studenţilor a căror familie nu realizează pe ultimele 3 luni un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât salariul minim pe economie.
Senatele universitare pot acorda şi alte burse sociale, conform criteriilor şi regulamentelor proprii.
9. Bursa de ajutor social se poate acorda şi ocazional, în cuantumuri cel puţin egale cu bursa minima, stabilite de senatul universităţii, indiferent dacă studentul mai beneficiază de alta categorie de bursa, astfel:
a) bursa de ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte, care se poate acorda studenţilor orfani, studenţilor defavorizati din punct de vedere social, studenţilor proveniţi din casele de copii, studenţilor proveniţi din plasament familial sau din încredinţare, a căror familie nu realizează pe ultimele 3 luni un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât 75% din salariul minim pe economie.
Aceasta categorie de bursa de ajutor social ocazional se poate acorda aceluiaşi student de doua ori în decursul unui an universitar;
b) bursa de ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui sotie nu realizează alte venituri decât bursele, consta într-o bursa pentru naştere şi lehuzie şi o bursa pentru procurarea imbracamintei copilului nou-născut;
c) bursa de ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei) (soţ, sotie, copil) sau în caz de deces al studentului(ei), necasatorit(a) sau căsătorit(a), cu sotie/soţ care nu realizează venituri. Suma care se atribuie în caz de deces este stabilită de către biroul senatului universităţii."
Evelinmariaa întreabă: