Nutriţioniştii recomandă să consumaţi cel puţin trei porţii de alimente cu conţinut de cereale integrale pe zi. Normele de alimentaţie din Statele Unite, care se bazează pe cele mai recente studii ştiinţifice şi medicale, recomandă să consumaţi trei sau chiar mai multe porţii de alimente pe bază de cereale integrale pe zi. Cel putin jumătate din raţia zilnică de cereale trebuie să fie alcătuită din cereale integrale. Home » Mic dejun » O dimineaţă sănătoasă cu cereale integrale
O dimineaţă sănătoasă cu cereale integrale
publicat de Culinar.md on April 13, 2011 0 Comentarii
Cerealele alimentare sunt bazate de obicei pe prelucrate din porumb, grau, orez, orz sau ovaz si reprezinta un aliment care se muleaza pe cerintele unui consum zilnic complet, mai ales la micul dejun. Cu un aport mare de energie, ele sunt mai putin recomandate ca masa de seara. Pentru a extrage toate beneficiile cerealelor, este necesar sa apelam la variantele din faina integrala. Diferenta intre faina integrala si cea normala este ca ce integrala pastreaza rezultatul intreg al macinarii, cu toate cele trei straturi ale bobului: stratul exterior – bogat in fibre, stratul interior- cu continut de amidon si partea interna, bogata in substante nutritive.
Importanta micului dejun
Dezvoltati un obicei din a lua micul dejun chiar daca tineti o dieta.
Micul dejun nu poate fi suplinit de nicio alta masa pentru ca ofera fibrele, vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie pe parcursul unei zile de munca. Lipsa mesei de dimineata poate avea multe efecte negative asupra sanatatii: memorie slaba, dificultati in logica, creativitate redusa, iritabilitate, anxietate si stres determinat de senzatia de foame.
In magazine gasim o mare varietate de produse plasate sub numele de „cereale integrale". De multe ori insa acestea au in compozitie un numar mare de aditivi, coloranti sintetici si indulcitori care contravin ideii de sanatate pe care ar trebui sa o sustina. Desi copiii sunt mai curand atrasi de aceste variante de cereale, este mai bine sa ii obisnuim cu produsele naturale chiar daca poate gustul lor nu este la fel de „spectaculos".
Fibre – pentru dietele de slabire sanatoase
Prin continutul bogat in fibre, cerealele integrale mentin fluidizarea alimentelor in aparatul digestiv, si astfel previn probleme precum constipatiile, senzatiile de deranj in stomac, dar si afectiuni serioase cum ar fi cancerul intestinal sau afectiuni ale sistemului cardiovascular. Cerealele integrale se regasesc nu de putine ori in tiparul dietelor de slabire. Care este explicatia? Fibrele pe care le contin ofera starea de satietate fara sa ingrase. Necesarul de fibre mai poate fi asigurat si din alte produse de natura vegetala precum legumele, fructele sau semintele.
Minerale, 5% din greutatea corpului
Cerealele, de fapt produsele pe baza de cereale integrale, sunt o sursa importanta de minerale, printre care fierul, magneziul, fosforul sau zincul. Aceste substante nu pot fi oferite organismului decat prin alimentatie, acesta neputand sa si le produca singur.
• Calciul (la fel ca fosforul) sustine starea de sanatate a sistemului osos si a danturii si ajuta la prevenirea osteoporozei si a multor probleme cardiovasculare.
• Fierul intareste sistemul imunitar, amelioreaza semnele de oboseala si reduce riscul aparitiei anemiei.
• Magneziul creste rezistenta corpului la infectii si imbunatateste randamentul intelectual. Impreuna cu calciul, combate stresul si starile depresive.
• Zincul mareste capacitatea de rezistenta in fata infectiilor, are un rol important in accelerarea vindecarii ranilor si reduce substantial nivelul colesterolului din organism.
Ovazul poate fi numit pe drept alimentul dietetic nr. 1. Despre binefacerile ovazului se cunosc astazi foarte multe dar parca nu indeajuns, de aceea este nevoie sa repetam, iar si iar, astfel ca toata lumea sa introduca in alimentatia curenta produsele din ovaz: faina, crupele (un fel de gris) si fulgii de ovaz.
Ce stim despre ovaz
Se cunoaste ca de imunitatea organismului uman in fata unei boli deloc neglijabile cum este tuberculoza raspunde siliciul pe care organismul nostru trebuie sa-l contina, sub forma de microelement mineral. Cantitatea sub limita sau, in unele cazuri, absenta siliciului ne face sa raminem fara apararea necesara in fata atacurilor bacilului Koch, germenul tuberculozei.
De fapt, siliciul este unul din elementele de baza din care e alcatuit plaminul la nivelul tesutului. Tot siliciul formeaza fundamentul pentru elastina - substanta care da elasticitate vaselor de singe. In absenta siliciului, locul sau este ocupat de calciu, datorita caruia tesutul pulmonar si vasele sanguine devin casante, isi pierd elasticitatea necesara.
O serie intreaga de afectiuni majore - cancerul, diabetul, hipertensiunea - sint consecinta insuficientei sau absentei siliciului in organism. Si tot siliciul mai are proprietatea de a curati organismul, antrenind in compozitii stabile substantele nocive, care se elimina apoi din corp mult mai repede si mai usor. Iar ovazul este planta care contine de citeva ori mai mult siliciu decit altele; siliciul mai este continut de pere, gutui si alte fructe, ca si de frunzele pomilor respectivi.
In ce afectiuni se recomanda
Iata pentru ce recomandam atit de insistent produsele obtinute din ovaz. Ovazul (faina) fiert in apa (ca un terci), cu adaos de miere naturala, este foarte recomandat drept tonifiant in caz de tuberculoza. Crupele (grisul) din ovaz sint recomandate in tratamentul afectiunilor cardiovasculare, iar aceleasi crupe de ovaz, inmuiate in apa timp de 10 ore, sint foarte utile in tratamentul bolilor gastrice.
Pentru tonifierea generala a organismului, indeosebi in cazul celor ce sufera (sau se afla in convalescenta) de tuberculoza, in loc de apa se va bea o fiertura de ovaz si tarite de griu, care se lasa la fiert timp de o ora. Apoi, dupa ce se mai raceste fiertura, se strecoara si se stoarce bine lichidul din huste. Se bea zilnic o cantitate de 400 ml. Se poate bea si amestecind-o cu miere (o lingura de miere la 200 ml zeama, dupa care se mai da un clocot si se raceste fiertura, apoi se bea aceeasi cantitate de mai sus).
Decoct de ovaz pentru afectiunile gastro-intestinale Decoctul de ovaz este folosit in cazul diferitelor afectiuni stomacale si intestinale, in special la copii, si in cazul umflaturilor de natura renala. Pentru imbunatatirea dizolvarii sarurilor de calciu si fosfor, fulgii de ovaz trebuie inmuiati in apa rece cu citeva ore inainte de pregatirea decoctului. Decoctul de ovaz cu miere este recomandat in cazul scaderii poftei de mincare, al extenuarii, in cazul intoxicatiei care depinde de tulburarile functiilor glandei tiroide, dupa boli infectioase de lunga durata. In cazul oboselii prelungite, al tuberculozei, al afectiunilor stomacale si intestinale, un pahar de ovaz se spala de sase-opt ori cu apa rece, dupa care se pune la fiert in doua pahare de apa, pina cind apa scade la jumatate; se adauga apoi doua linguri de miere si se mai fierbe citeva minute. Ovaz sau fulgi de ovaz (un pahar) se pun intr-un litru de apa fierbinte si se fierb pina capata consistenta smintinei, se adauga in decoct aceeasi cantitate de lapte si se pune din nou la fiert. Dupa ce s-au racit se amesteca cele doua decocturi si se dizolva in ele trei linguri de miere. Bautura obtinuta se bea calduta, in doze de cite un pahar de doua-trei ori pe zi, ca mijloc fortificant. Decoctul de paducel este recomandat pentru scaderea nivelului colesterolului si al zaharului in singe, pentru imbunatatirea functionarii sistemului nervos central si a inimii, pentru incetinirea proceselor de imbatrinire in organism. Sucul de paducel trebuie amestecat cu decoct din flugi de ovaz, in amestecul obtinut se adauga zahar (80 de grame la un litru de amestec) si se da in clocot; se bea cite un pahar de lichid de doua-trei ori pe zi. Acest decoct contribuie la imbunatatirea schimbului de substante in organism, este indicat in cazul ulcerului, al gastritelor cronice, indiferent de aciditatea din stomac; este foarte recomandat in special atunci cind afectiunea gastro-intestinala este insotita de hepatita cronica, pancreatita. Un pahar de ovaz se pune intr-un litru de apa distilata la temperatura camerei, se lasa la infuzat 10-12 ore, apoi se pune la foc mic si se fierbe 30 de minute intr-un vas cu capac; dupa ce se ia de la foc se mai lasa la infuzat 12 ore, apoi se strecoara; la sfirsit se adauga apa distilata pina se ajunge la un litru. Se administreaza cu 20-30 de minute inainte de masa sau intre mese, de trei ori pe zi, cite 100-150 de mililitri, timp de o luna.
Sau
Graul este originar din Asia de sud-vest, iar la inceputuri, boabele de grau se pare ca erau consumate crude, mai apoi fiind prajite sau fierte in apa, sau sub forma de turte, facute din faina grosiera rezultata prin macinarea lor intre doua pietre.
Graul contine: saruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grasime fosforata, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenti.
Cultura graului nu este la fel de dificila precum cea a orezului, campurile cultivate nu necesita o amenajare speciala sau lucrari laborioase de intretinere, iar intre semanat si recoltat muncile campului sunt relativ reduse.Graul nu trebuie supus decorticarii.
Proprietatile graului:
-baza alimentatiei datorita fainii obtinute;
-se poate folosii grau incoltit pentru urmatoarele cazuri: stari de demineralizare, anemie, astenie, crestere, rahitism, tuberculoza, sarcina, alaptare;
Orz
Denumire stiintifica:Hordeum vulgare Fam. Graminae.
In traditia populara: orzul fiert in lapte dulce se intrebuinta contra tusei; fiert in apa, se faceau decocturi si cu ele gargara la copii in durerile de gat, fiert in vin se dadea lauzelor pentru a le intarii.
Compozitie chimica: hordeina (alcaloid), maltina, proteine, amidon, celuloza, saruri de calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, in special maltul incoltit. Enzime, fibre solubile, gluten in cantitate mica. Samanta incoltita este mult mai consistenta, cu mai multe vitamine, hormoni, etc, care o face sa fie foarte indicata in multe afectiuni pe care le rezolva. De asemenea frunzele recoltate atunci cand inca nu s-a format spicul sunt cel mai util medicament in lupta cu cancerul. Contine ca toate cerealele inhibitori ai proteazei care neutralizeaza agentii cancerigeni, mai ales la nivelul intestinelor
Actiune farmaceutica: antidiareic, antiinflamator, emolient, drenor hepatic, hipotensor, intareste organismul, potoleste tusea, racoritor, regleaza tensiunea arteriala, stimulator digestiv, stimulator al potentei sexuale, tonic general si al sistemului nervos in special, tonic cardiac etc. se indica pentru reglarea intestinala indiferent ca este vorba despre constipatie sau diaree, chiar si in cazurile cronice o cura cu ovaz sub forma de semninte timp de 30 de zile rezolva cel mai regel organism.
Se poate folosi in urmatoarele afectiuni: acnee, afectiunile cailor urinare, afectiuni dermatologice, afectiunile gatului, afectiuni hepatice, afectiuni oculare, afectiuni pulmonare, afectiuni tiroidiene, afectiunile cii urinare, afte bucale, alopecie, amigdalita, angina, anemie, aritmie, artrita, anorexie, astm, ateroscleroza cerebrala, atonie gastrica si intestinala, avitaminoza, bronsiectazie, bronsite cronice, cancer, cardiopatie ischemica, ciroza hepatica, cistite, colecistita, colica abdominala, colita, convalescenta, debilitate, dereglari hormonale, dermatita, demineralizare, dezinterie, diabet, diaree, dischinezie biliara, disfagie, dismenoree, dispepsie, dureri de piept, eczeme, efelide, enterocolite, epilepsie, febra tifoida, fistule perianale, fracturi, frigiditate, friguri, furuncul, gripa, hemofilie, hemoroizi, hepatita virala, hepatita cronica, hipertensiune arteriala, imfarct miocardic, impetigo, inflamarea cailor urinare, inflamarea plamanilor, imflamatia splinei, impotenta sexuala, imunitate, insomnie, insuficienta hepatica, intoxicatii, laringita, lauzie, lombo-sciatica, mastoze- chistice, nefrite, neurastenie, nevralgie faciala, nevralgie de trigemen, obezitate, orjelet, osteoporoza, pancreatita, paralizie, pareza, polinevrita, raceli, rahitism, retard psiho- motor, reumatism acut, rinita, schizofrenie, scleroza multipla, scorbut, stari depresive, sterilitate, stomatita, traheite, transpiratie excesiva, tromboflebite, tuberculoza, tulburari de menopauza, tumori, tuse, tuse convulsiva, ulcer, ulcer varicos, viroza pulmonara.
Preparare:
-50 g de seminte se pun la 1 litru de apa. Fierte apoi 30 minute dupa care se strecoara si se consuma. Se poate consuma numai apa dupa strecurare sau mai util este sa se consume si semintele fierte. Se poate consuma in fiecare zi.
-Se poate fierbe de asemenea 100 g de orz seminte intr-un litru de apa. Dupa aceasta se va trece orzul prin masina de carne dupa ce se strecoara si dupa macinare se amesteca cu lichidul in care a fiert. Se poate adauga miere in cazul ca nu exista diabet.
-50 g de orz seminte nedecorticate se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se va consuma apa de pe acestea ca laxatisi nutritiv.
-Fulgi de orz pentreu enerocolite si afectiuni intestinale, hepatice, etc.
-Se va pune seminte intr-un borcan mai mare 200 g seminte care se vor lasa cu apa timp de 8 ore, dupa aceasta perioada se va spala cu apa rece. Se mai lasa apoi o perioada de 8 ore si se spala din nou la fiecare 8 ore. Se va lasa cu putina apa. Dupa ce a iesit coltul verde, se spala bine cu multa apa, dupa care se trec prin masina de carne. Se consuma cate 2 linguri inainte de fiecare masa o perioada mai lunga. Este foarte util in toate afectiunile interne. Se poate adauga orice suc de fructe la acest preparat fiind mai gustos.
-Suc de orz verde cate 50 ml de 3 ori pe zi in afectiunile mai grave, inclusipentru cancer, scleroza, etc. Se fac cure de minimum 21 zile apoi 7 zile pauza si se pot relua.
-aliment de baza sub forma de paine coapta, terci sau placinta de grau, tarate de grau.
Recomandate în alimentaţia zilnică, cerealele ascund multe calităţi. Pe multe dintre ele medicina populară le exploatează de secole.
GRÂUL
Conţine : fier, proteine, magneziu, vitamina B 6, vitamina E, acid folic, fosfor, zinc, potasiu, calciu, vitamina A şi D.
Consumat sub formă de grâu încolţit, tărâţe, sau fulgi, zilnic sau în cure prelungite, asigură un tranzit intestinal normal şi o energia de care avem nevoie zi de zi. Acest produs face minuni mai ales în cazul bolilor endocrine, a celor digestive, hepatice şi cardiace.
SECARA
Este un bun fluidificator a sângelui, scade tensiunea arterială şi are proprietîţi energizante. Conţine întregul Complex de vitamine B, esenţiale pentru o stare de sănătate bună. Ca şi suratele ei, secara tratează tranzitul intestinal lent, constipaţia şi sindromul de colon iritabil, datorită conţinutului ridicat de fibre.
Ovăzul (Avena sativa)
Este o plantă erbacee cerealieră cu tulpina de tip pai și inflorescența în formă de spic, cultivată pentru grăunțele ei, folosite ca nutreț și în alimentație, datorită sursei bune de carbohidrați cu absorbție lentă.
În Germania de exemplu cea mai mare parte este folosit ca plantă furajeră, la fel este utilizat ca fulgi de ovăz, sau müsli, preparate de panificație, salate, ca piure în alimentarea oamenilor.
In România anilor 1980, ovazul era ingredientul principal al surogatului de cafea nechezol.
Orez
Este o plantă din familia gramineelor, cu tulpina dreaptă, cu frunze liniare alungite și cu spice mici, cultivată în terenuri umede. Provine din Asia răsăriteană.
Porumb (Zea mays ssp. mays, regional păpușoi, cucuruz)
Este o cereală originară din America Centrală cultivată azi în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezintă alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul aparține familiei Poaceae după Anca Sârbu 1999. Are tulpina înaltă și groasă, neramificată, care se numește popular: "cocean", cu frunze lungi și ascuțite la vârf, aspre. Pe aceeași plantă se găsesc flori feminine și flori masculine pe aceeași tulpina. Florile masculine se găsesc în vârful tulpinii. Inflorescența este sub forma unui spic sau panicul. Florile feminine se găsesc la subsoara frunzelor.
anonim_4396 întreabă: