| kida_1862 a întrebat:

Buna dragii mei TPU. Am o rugaminte: Puteti sa-mi spuneti curiozitati despre primavara, diverse. Fratele meu are nevoie. E clasa 2-a. am cautat in google si nimic...multumesc anticipat

2 răspunsuri:
| Cucutza a răspuns:

Odată cu sosirea toamnei, cele mai multe păsări din ţara noastră se îndreaptă spre alte ţinuturi mai calde, pentru a scăpa de urgiile iernii. Plecarea şi sosirea păsărilor migratoare reprezintă evenimente importante, care marchează trecerea de la anotimpul calduros la cel friguros şi invers. Iată câteva dintre călătoarele înaripate care îşi fac cuiburile şi îşi cresc puii la noi în ţară, pentru ca toamna să străbată mari distanţe în căutarea unui climat vaforabil vieţii...Hey nu am gasit decat despre toamna. Sorrysad

| ๓єllเครtคг a răspuns:

Primăvara este unul din cele patru anotimpuri ale zonei temperate, marcând tranziţia de la iarnă spre vară. Din punct de vedere astronomic, marcarea începutului primăverii este, de cele mai multe ori, legată de echivalenţa dintre durata temporală zilei şi a nopţii, timp al anului numit echinox în astronomie. Astfel, în emisfera nordică, echinoxul de primăvară este datat astronomic în jur de 21 martie al fiecărui an, în timp ce în emisfera sudică, acelaşi echinox este în jurul datei de 23 septembrie. Simultan cu existenţa unui echinox într-una din cele două emisfere ale Terrei, echinoxul "opus" marchează cealaltă emisferă.

Similar, terminarea primăverii şi începutul verii astronomice este considerată a fi în jurul datei când ziua devine maximă, iar noaptea minimă, timp al anului numit solstiţiu de vară. Astfel, în emisfera nordică, solstiţiul de vară este datat în jurul datei de 21 iunie, respectiv în emisfera sudică, acelaşi solstiţiu este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie. Similar cu "antinomia" echinoxurilor de la începutul primăverii, simultan cu existenţa unui solstiţiu într-una din cele două emisfere ale Terrei, solstiţiul "opus" marchează cealaltă emisferă.

În realitate, datorită condiţiilor specifice geografice şi climatice ale diferitelor locuri care aparţin zonelor temperate, există foarte multe criterii care trebuie considerate pentru a marca anotimpul primăvară. Aceste diferenţieri specifice au marcat profund viaţa oamenilor din diferite zone ale planetei din punct de vedere agricultural, existenţial, filozofic şi cultural. Întotdeauna, primăvara şi echivalentul său conceptual, filozofic şi ideatic au însemnat dezgheţul, topirea, trezirea la viaţă, reînoirea şi renaşterea naturii, vieţii şi a societăţii.