| MaraMaryMariolla a întrebat:

Mâine mă externează de la maternitatea Roman si ar trebui să merg să scot certificatul de naștere al copilului. Dar e duminică. Oare îl poate scoate altcineva luni, pentru mine? Sau trebuie să vin eu neapărat?

14 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

Da' bărbat n-ai?

| RowseRj a răspuns (pentru Catrice):

Dar poate te-ai gândit că e mamă singură?

| Catrice a răspuns (pentru RowseRj):

Da' tu te-ai gândit ca numai mama și tata pot face certificatul?

| RowseRj a răspuns (pentru Catrice):

Da. Am specificat mai sus

| Nonolita a răspuns (pentru RowseRj):

Mama singura, da. Dar nu l-a facut singura. Daca tatal nu-l recunoaste, sau mama nu stie cine este tatal, e alta poveste.

| TheWznd a răspuns (pentru Catrice):

Tu altă treabă înafară de datul cu părerea n-ai?

| MaraMaryMariolla explică (pentru Catrice):

Bună ziua. Nu, tatăl copilului nu vrea să îl recunoască. Mama mea a depus actele pentru certificatul de naștere

| Catrice a răspuns (pentru TheWznd):

Tu alta treaba în afara de comentat la oameni nu ai?

| Nonolita a răspuns:

Se fac externari duminica?

| RowseRj a răspuns (pentru Nonolita):

Sunt destul de sigura că nu

| RowseRj a răspuns:

Înregistrarea nașterii- eliberarea certificatului de naștere Serviciul se ocupă de înregistrarea nașterii copilului și eliberarea certificatului de naștere. Cine poate solicita acest serviciu Eliberarea certificatului de naștere se face doar unuia dintre părinți, iar în cazul recunoașterii voluntare, doar persoanei care face recunoașterea.
Pașii ce trebuie urmați Pentru înregistrarea nașterii și eliberarea certificatului de naștere se parcurg următorii pași:
Obţinerea certificatului constatator de la maternitatePentru a se putea înregistra nașterea, trebuie făcută mai întâi declararea nașterii, care se face în maternitatea unde s-a născut copilul în termen de maxim trei zile de la naștere, astfel obținandu-se certificatul medical constatator al nașterii.
Depunerea actelor la Compartimentul Stare CivilăTermenul pentru declararea nașterii copilului la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Baia Mare este de:
- 30 zile de la data nașterii, pentru copilul născut viu și aflat în viață;
- 3 zile de la data nașterii, pentru copilul născut mort;
- 24 ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 30 zile.
Înregistrarea tardivă a naşterii copilului după implinirea termenului legal de 30 zile a fost stabilită în competenţa primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, cu avizul conform al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al Direcţiei generale de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti.
În situația în care este depășit termenul de 30 zile, pe lângă actele enumerate mai jos se va completa o cerere tip.
Ridicarea certificatului de naştere de la Compartimentul Stare CivilăEliberarea certificatului de naștere se face în termen de 7 – 15 zile de la data depunerii actelor.

| MaraMaryMariolla explică (pentru RowseRj):

Bună ziua. Mulțumesc frumos pentru răspuns. SI dă sunt singură. Tatăl nu îl recunoaște. Mama mea a depus actele. Voiam sa știu dacă poate să îl scoată altcineva ca să nu mai vin din nou până aici. Încă o dată mulțumesc frumos.

| RowseRj a răspuns:

Din câte știu eu duminica nu se scoate. Dar îl poți scoate luni cum am descris mai jos

| RowseRj a răspuns:

Și da trebuie să fie cel puțin un părinte care să elibereze certificatul