| Cristina5728 a întrebat:

Bună!
Știe cineva care este vârsta minima de angajare la Craft(Severin)? Eu am auzit ca 16 ani este deoarece de la 16 ani minorul dobândește capacitate de exercițiu restrânsă adică poate lua decizii singur.
Aștept păreri

19 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este adevarat ca de la 16 ani te poti angaja singur, dar doar la locurile de munca unde accepta minori si nu sunt locuri de munca grele sau periculoase, conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"„Art.13.(1)Persoana fizicã dobândeşte capacitate de muncã la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizicã poate încheia un contract de muncã în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizicã, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã.
(3)Încadrarea în muncã a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisã.
(4)Încadrarea în muncã a persoanelor puse sub interdicţie judecãtoreascã este interzisã.
(5)Încadrarea în muncã în locuri de muncã grele, vãtãmãtoare sau periculoase se poate face dupã împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncã se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
Asa fiind va trebui sa te interesezi la acel angajator si vei afla sigur daca te angajeaza sau nu.

| Cristina5728 explică (pentru Ioandelasal):

În sfârșit cineva care știe despre ce e vorba și nu scrie aberații

| Violleta2022 a răspuns:

Minorul nu capata nici o putere pana la 18 ani, cand devine legal adult!

| Cristina5728 explică (pentru Violleta2022):

Art. 13. [capacitatea juridică a salariatului]
(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
(3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.
(4) Încadrarea în muncă a persoanelor puse sub interdicţie judecătorească este interzisă.
(5) Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Mai documentează-te, pa pahappy

| Violleta2022 a răspuns:

Poate ai auzit la radio sant, fiindca legal tot la 18 ani esti majora si tot dupa 18 ani poti lua decizii.

| sierra1 a răspuns:

Părerea mea e că nu se leagă nimeni la cap cu cei de șaișpe ani

| Cristina5728 explică (pentru sierra1):

Fii mai explicita te rog?

| sierra1 a răspuns (pentru Cristina5728):

Adică nu te imbăta cu apă rece. acu' e ok?

Nup tot nu am înțeles ☺️
Dar sinceră sa fiu nici nu ma interesează

| sierra1 a răspuns (pentru Cristina5728):

Nu-i bai, tu să fii sănătoasă

Mă așteptam la un răspuns urâtlaughing)

| Catrice a răspuns:

16 ani legea bla bla bla da' cine ia pe unu care nici n-o terminat liceul și are 0 experienta undeva unde trebuie experienta maxima?

| Cristina5728 explică (pentru Catrice):

Repet,sunt joburi în care nu îți trebuie experiența

| Catrice a răspuns (pentru Cristina5728):

Bine,fie cum zici tu

| Yuoia a răspuns:

Varsta de angajare este 18 ani.
De la 16 ani te poti angaja numai cu acordul scris al parintilor.
Nu stiu ce este Craft in Severin si cata experienta ar trebui sa ai. Depinde si de post.

| Cristina5728 explică (pentru Yuoia):

Ar trebui să citești articolul 13 din codul muncii, văd că mulți dintre voi vă dați cu părerea fără să știți anumite lucruri

Art. 13. [capacitatea juridică a salariatului]
(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
(3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.
(4) Încadrarea în muncă a persoanelor puse sub interdicţie judecătorească este interzisă.
(5) Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

| Yuoia a răspuns (pentru Cristina5728):

Cristinica mama, ce ar fi sa citesti tu intreaga lege si nu numai ce-ti convine? Angajatorul are sa-ti raspunda ca mine. Ce ai sa faci atunci?

| isemilia a răspuns:

Varsta legala, adica cea de 15 / 16 ani (depinde de domeniu), insa e posibil ca anuntul pentru un loc de munca sa aiba anumite cerinte pe care sa nu le poti indeplini. (eg sa ai o facultate, X ani experienta etc)

| Cristina5728 explică (pentru isemilia):

Știu asta dar tocmai de asta caut anunțuri în care se menționează faptul ca nu e necesară experiența