Nu este adevarat. Conform Codului de procedura penala, art. 81, minorul sub 14 ani este ascultat ca martor in prezenta parintelui ori altui reprezentant legal. Doar in cauze privind violente in familie minorul sub 16 ani poate sa nu fie ascultat in sedinta de judecata si sa-i fie inregistrata depozitia audio ori video. In celelalte cauze va fi ascultat in sedinta publica. Doar daca este vorba de cauze mai sensibile(cum ar fi violul) se poate solicita si - daca judecatorul este de acord - sedinta de judecata nu va fi publica in acea cauza, in sala ramanand numai partile din acea cauza si aparatorii lor. Numai bine!
Bună.
În situaţia în care apare un minor fie martor, fie victimă şedinţa de judecată se face cu uşile închise (protecţia minorilor) şi este însoţit de unul din părinţi sau tutorele legal chiar dacă este trecut de vârsta de 14 sau 16 ani.
Orice declaraţie dată poate fi asistată de un apărător din oficiu indiferent dacă este dată la instanţă sau la poliţie sau oriunde este vorba de un organ de cercetare.
Pa, pa.
Daca se sesizeaza politia(ce banuiesc ca s-a int) va fi chemata la sectie de cel care depune plangere sa dea o declaratie ca martor(asta daca vrea, este dreptul ei sa refuze)...in tribunal da va fi citata ca martora si se va tine cont de acea declaratie pe care a dat-o. Oricum, inainte de toate consultati-va cu un avocat(nu costa nimic o intrebare).
Ea fiind minora, conform prevederilor expuse de codul penala, nu are dreptul de a fi audiata decat in prezenta tutorelor sau a unei persoane legale, competente.
De asemenea declaratiile se dau tot in prezenta tutorelor sau a unei persoane legale, competente.
Doar in cazurile violentelor familiale sau maltratarii minorului, acesta are dreptul de a depune plangere si de a da declaratii, inregistrandu-se (audio/video)declaratia acestuia. Mult succes