| fearlessss a întrebat:

Care sunt cele 12 ipoteze ale disparitiei dinozaurilor, pe scurt?
Fundita.

Răspuns Câştigător
| VyrusEleven a răspuns:

Ipoteza otravirii cu vegetale nu este lipsita de interes. In cretacic, s-au raspandit pe glob plantele cu flori. Acestea contin alcaloizi periculosi pentru animalele care se hranesc cu aceste plante, in special pentru reptile, mai putin sensibile decat mamiferele la gustul lor neplacut.
Alta serie de ipoteze se refera la atacurile biologice: paraziti, epidemii, exterminarea dinozaurilor ierbivori de catre cei carnivori, care, apoi, s-ar fi devorat intre ei. S-a mai spus ca dinozaurii si-ar fi mancat propriile lor oua sau ca primele mamifere le-ar fi mancat ouale.
De asemenea, au fost luate in calcul si conditiile de clima: seceta, umiditatea, inundatiile, chiar potopul, dar mai ales incalzirea atmosferei prin "efectul de sera" cauzat de cresterea cantitatii de dioxid de carbon din aer. Apoi, o serie de factori geologici si atmosferici: praful emanat de vulcani, gazele toxice, variatiile in presiunea si compozitia atmosferei — deplasarea axei de rotatie a Pamantului sau chiar, smulgerea Lunii din bazinul Pacificului. Au fost invocate si cauze astronomice cum ar fi cometele sau petele solare.
Exista insa doua ipoteze "astronomice" au recapatat interes in ultimii ani: supernova si meteoritul.
Nu cu mult timp in urma, descoperirea iridiumului in argila, un element din grupa metalelor platinice, atat in Italia, cat si in Spania, Danemarca si China, a dat nastere unei noi ipoteze referitoare la disparitia dinozaurilor. Iridiumul se gaseste mai ales in meteoriti. Un enorm meteorit ar fi la originea formarii acestor depozite de iridium.
La sfarsitul erei secundare, s-a produs o retragere generala a marilor si, ca o consecinta, o crestere a suprafetei pamanturilor uscate. Indepartarea marii a condus, in mod normal, la o modificare a climatului: acesta devenind de tip continental, cu veri calde si ierni reci, numeroase organisme nu au rezistat. Unele reptile s-au refugiat in vizuini, in care au hibernat.
Primele mamifere si primele pasari, datorita sistemului de reglare termica — cu alte cuvinte, ele aveau deja "sangele cald" — nu au avut probleme de supravietuire. Sper ca am raspuns cu succes la intrebarea ta. Bafta

0 răspunsuri: