ITI DAU MAI MULTHE SA AI DIN CE ALEGE:
PRAJITURA CU GEM
Ingrediente:
Aluat:
230 gr unt
16 linguri zahar
42 linguri faina
4 lingurite coaja de portocale
1 lingurita esenta de lamaie
1 varf de lingurita de sare
1 ligurita praf de copt
1 ou
Umplutura:
500 gr gem (al meu este de piersici)
2 linguri zeama de lamaie
1 lingurita coaja de lamaie
Untul si zaharul se mixeaza bine, se alifiaza cat de cat.
Se adauga oul si esenta de lamaie si se mai mixeaza pana ce se omogenizeaza si compozitia devine pufoasa.
Separat intr-un bol se amesteca sarea cu praful de copt, faina si coaja de portocale.
Si se adauga treptat la compozitia de unt si ou amestecand bine cu o spatula. Aluatul rezultat va fi unul consistent si sfaramicios.
Din acest aluat se pune deoparte 1/3, iar restul se preseaza intr-o tava unsa cu unt in prealabil.
Intr-un vas se omogenizeaza gemul, zeama si coaja de lamaie.
Si se toarna peste crusta din tava, nivelandu-l bine.
Peste acest strat de gem se faramiteaza restul de aluat. In cazul in care va grabiti sau nu aveti rabdare puteti da aluatul pe razatoare.
Tava se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la foc mic, timp de 30-40 min sau pana cand a capatat o culoare rumena.
Se lasa sa se raceasca complet dupa care se taie in forma dorita.
Este super delicioasa.
Pofta buna!
cum a spus si BYA, PRAJITURA DE MERE
Ingrediente:
8-10 mere, depinde de marime, 200 g margarina, 9 linguri zahar, 5 oua, 5 linguri faina, 1/2 plic praf de copt, frisca, optional visine (din compot) sau nuci
Mod de preparare:
Intr-o oala inalta cam de 15 cm se topeste margarina cu 4 linguri de zahar. Se curata si se gauresc merele, inlaturand cocianul. Se aseaza merele in oala cu margarina si zaharul topit, gaurile se pot umple cu bucatele de mere, visine sau nuci.
Se pune la cuptor sa se inmoaie merele, cam 20 min. Din cand in cand se stropesc merele cu margarina topita din oala, sau daca reusiti chiar sa le intoarceti.
Se bat albusurile, apoi se adauga pe rand 5 linguri de zahar, apoi adaugam galbenusurile. Praful de copt se amesteca cu faina. Cu o ligura de lemn adaugam cele 5 linguri de faina pe rand, amestecant usor, sa nu ramana cocoloase.
Cand s-au inmuiat merele, turnati deasupra aluatul, si bagati in cuptorul incalzit. Se tine la foc mic. Verificati cu o scobitoare aluatul: cand nu ramane numic lipit de ea, e gata.
Se rastoarna tortul, se lasa la racit, apoi se orneaza cu frisca.=al lui BYA
si o alta reteta de prajitura cu mere
Ingrediente:
1 pahar de zahar
1 pahar de ulei
1 pahar de lapte sau sifon
1 praf de copt
1 praf de sare
1 plic zahar vanilat
1 lingura de scotrisoara
2 oua
800 gr faina sau cat se cere ca sa iasa un aluat moale si sa permita intinderea lui in 2 foi
2 linguri pesmet fin
1 ou pentru uns prajitura deasupra
1, 5 kg mere rase
Preparare:
Se freaca ouale intregi cu sarea cu zaharul si zaharul vanilat pana cand se obtine o crema, se adauga, la fel ca la maioneza, uleiul, apoi laptele, praful de copt si faina cernuta. Se framanta un aluat moale pe care il dam in 2 parti egale.
Se intinde o foaie. Se asaza in tava (reteta este pentru o tava de marimea celei de aragaz), neunsa si se presara cu pesmet in strat subtire, se pun merele rase si amestecate cu zahar dupa plac, aromate cu scortisoara, vanilie etc. Se intinde si cea de a doua foaie care se pune deasupra merelor apasind usor cu palma ca sa faca priza.
Se unge prajitura cu un ou batut si se da la cuptorul deja incalzit la foc potrivit pentru circa 45-50 de minute. Se taie calduta in patrate.
Mentiuni:
Se serveste caduta sau rece pudrata cu zahar farin sau nu. Prajitura are deja o fata lucioasa de la oul cu care am uns-o.
Timp Preparare: 40 '
Complexitate: redusa
POTI LUA MAI MULTE PRAJITURI DE PE :
http://gastronomie.ele.ro/Prajituri_--rc154.html
LA MULTI ANI :*
Aceasta reteta se numeste "tort de mere"este foarte buna si nu-ti trebuie blat si este chiar foarte delicioasa din propria experienta : Timp de preparare:
1 h (complexitate redusa)
Ingrediente:
8-10 mere, depinde de marime, 200 g margarina, 9 linguri zahar, 5 oua, 5 linguri faina, 1/2 plic praf de copt, frisca, optional visine (din compot) sau nuci
Mod de preparare:
Intr-o oala inalta cam de 15 cm se topeste margarina cu 4 linguri de zahar. Se curata si se gauresc merele, inlaturand cocianul. Se aseaza merele in oala cu margarina si zaharul topit, gaurile se pot umple cu bucatele de mere, visine sau nuci.
Se pune la cuptor sa se inmoaie merele, cam 20 min. Din cand in cand se stropesc merele cu margarina topita din oala, sau daca reusiti chiar sa le intoarceti.
Se bat albusurile, apoi se adauga pe rand 5 linguri de zahar, apoi adaugam galbenusurile. Praful de copt se amesteca cu faina. Cu o ligura de lemn adaugam cele 5 linguri de faina pe rand, amestecant usor, sa nu ramana cocoloase.
Cand s-au inmuiat merele, turnati deasupra aluatul, si bagati in cuptorul incalzit. Se tine la foc mic. Verificati cu o scobitoare aluatul: cand nu ramane numic lipit de ea, e gata.
Se rastoarna tortul, se lasa la racit, apoi se orneaza cu frisca. Cel mai bune e rece, tinut la frigider! Sper sa-ti placa Bafta!
Iulica123 întreabă:
catalin542000 întreabă: