| Pain03 a întrebat:

BUNA TPU! Imi spuneti si mie din ce este format un calculator?

3 răspunsuri:
| NCeausescu a răspuns:

Unitate+ Monitor+Mouse+Tastatura.
Unitatea este compusa din alte componente, logic. Daca ti le insirui, cred ca nu vei intelege. Bafta!

| 2handsUp a răspuns:

In mare este format din unitatea centrala (placa de baza pe care sunt amplasate microprocesorul, cooler-ul; memoria ram, memoria rom, hard-disk-ul, placa video, placa audio, placa de sunet, placa de retea si alte componente), monitorul, tastatura si mouse-ul. Fara una din acestea ori calculatorul nu functioneaza, ori nu prea ai ce face cu el. Daca vrei sa afli mai multe http://www.ipedia.ro/calculatorul-si-componentele-lui-19/.

| ContiuAlex1991 a răspuns:

1.Hardware
Ansamblu de componente fizice care exzecuta o succesiune de operatii descrise printr-un program.
PARTI COMPONENTE
-Unitatea centrala
-Carcasa (contine sursa de alimentare);
-Placa de baza (contine circuite electronice, magistrale, sloturi ISA-16 biti PCI-32 biti, chipset-ul);
-Procesorul (circuit integrat care realizeaza operatii matematice si logice; se caracterizeaza prin magistrala interna – 16, 32, 64 biti si frecventa interna);
-Memorie - interna (inmagazineaza datele si instructiunile in vedereaprelucrarii; poate fi de tipul ROM-read only memory, RAM- random acces memory, CACHE-memorie tampon rapida);
-Memorie externa/de masa (constituita din FDD-discuri amovibile cu capacitati de 1, 44 Mb si diametru de 3, 5 toli, unitati ZIP-100 Mb, unitati LS 120-120 Mb, HDD- discuri fixe WINCHESTER 2, 1-10 Gb, CDROM – 640 Mb, DVD-17 Gb, banda magnetica ).
-Placi adaptoare (permite procesorului sa comunice cu echipamentele periferice si de stocare; prevazute cu porturi pentru conectarea dispozitivelor periferice )


Echipamente periferice
Dispozitive de introducerea datelor:
a. Tastatura (cea mai utilizata cale de comunicare om- calculator)uzual are 101-103 taste aranjate ca la masina de scris in standard american QWERTY alfabetice, numerice, simboluri-&,*,/,
functionale –F1-F12, ajutatoare –sageti, HOME-revenire la inceputul de linie sau pagina, END-revenire la sfarsit de rind pagina, PgUp-mutare cu o pagina in sus, PgDn-mutare cu o pag in jos, Insert-comuta in modul inserare-suprascriere, de control a introducerii testului – Enter-lanseaza in lucru o comanda, Esc- permite renuntarea la o comanda, Tab-permite comutarea intre ferestre, meniuri, obtiuni, Backspace-sterge caracterul din stanga cursorului, Del-sterge caracterul de pe cursor, pentru controlul tastaturii –Shift –permite alegerea caracterului scris pe tastatur sus-stanga sau a majusculelor, Capslock- permite comutarea majuscule minuscule, Ctrl, Alt-pentru diverse comenzi, pentru controlul computerului – Print Screen-permite copierea ecranului text la imprimanta, Pause- opreste executarea unui program, combinatii de taste- Ctrl+Alt+Del- reseteaza la cald computerul).
b. Mouse-ul (dispozitiv de introducere a datelor in mod grafic prin selectarea optiunilor de pe ecran cu ajutorul unui cursor grafic)
c. Scanner-ul (dispozitiv ce permite conversia documentelor text sau imagine tiparite in formatul digital accesibil computerului)
d. Creionul optic, joystick-ul –utilizate mai rar


Dispozitive de iesire a datelor:
a.Monitorul/dispay-ul (sistem ce permite afisarea sub forma de imagine generata prin puncte-pixeli a activitatii desfasurate; pot fi cu tub catodic, cu cristale lichide, TFT- cu film de tranzistori, cu plasma; au diagonala cuprinsa intre 10 toli si 21 toli; rezolutia grafica este data de adaptorul grafic la care este cuplat VGA=640x480, SVGA =800x600, 1024x768, 1280x1024 etc)
b. Imprimanta (permite tiparirea rezultatelor obtinute in urma operatiilor realizate cu calculatorul; poate fi matriceala-9-24 ace cu jet de cerneala, laser, asigura rezolutii intre 200-1200 de puncte pe inch patrat si viteze de 150 caractere/secunde si 24 pagini/min.
c. Modemul (permite comunicarea intre calculatoare prin intermediul liniei telefonice)
d. Plotterul (permite realizarea desenelor cu format mare; poate fi cu penita, cu jet de cerneala, termic)
e. Boxe (permite emiterea de sunete).


2.Software
Reprezinta totalitatea programelor disponibile intr-un sistem de calcul.
Cele mai reprezentative programe sunt :
-sistemul de operare (ansamblul de programe de control si serviciu care coordoneaza calculatorul in executarea sarcinilor sale si asista programele de aplicatii si utilizatorul; asigura interfata om-calculator printr-un limbaj de comanda)
-limbajele de programare (limbaj in care se scrie un program informatic; pot fi specifice procesorului-cod masina, limbaj de asamblare, independente de procesor-limbaje de nivel inalt- Pascal, C; limbajul permite conversia programului in cod masina direct utilizat de procesor prin metoda compilarii-executa conversia intregului program, sau interpretarii –executa conversia pas cu pas)
-programe utilizator (programe specifice domeniului de destinatie- Word, Excel, AutoCAD)
-programe utilitare (usureaza activitatile desfasurate pe computer-Norton Commander, Norton Utilities, XtreeGold)



Citeste mai mult: Din ce este alcatuit /format un calculator personal (Ce este un PC/calculator/computer)