| AnNaa67 a întrebat:

TPU!

Vreau sa imi explicati verbele la modul indicativ si sa-mi dati exemple. Astfel incat sa priceapa un copil de clasa a 5-a.

Vreau sa imi mai spuneti valoarea morfologica a cuvintelor UN IMPARAT, O GRADINA, DE AUR. Multumesc, dau funda.

Răspuns Câştigător
| romeliakiss99 a răspuns:

Buna! verbele la modul INDICATIV indica o actiune prezentata de vorbitor ca fiind reala : merg, am citit, vei veni, primisesera. aceste verbe pe cere ti le-am dat eu exemplu indica o actiune reala eu pot sa merg sau sa citesc este o actiune reala pe cand daca spun la conjunctiv (am dat un exemplu pe modul conjunctiv ca sa intelegi mai bine ) vreau sa alerg. "sa alerg„ indica o actiune posibila daca spun eu alerg este o actiune reala (sper ca ai inteles )
valoarea morfologica a cuvintelor :
un imparat = substantiv
o gradina = substantiv
de aur = adjectiv
sper ca te-am ajutat! astept funda! succes!

2 răspunsuri:
| kitty00 a răspuns:

Modul indicativ este un mod predicativ/personal. Verbele in modul indicativ au functia sintactica de predicat. Timpurile specifice modului indicativ sunt viitor, prezent, imperfect, perfect compus, perfect simplu, mai mult ca perfectul. Exemple viitor- Eu voi merge; prezent- Eu merg; perfect compus- Eu am mers; imperfect- Eu mergeam; perfect simplu- Eu mersei, mai mult ca perfectul- Eu mersesem.
Un imparat- substantiv;
O gradina- substantiv;
De aur- adverb, cred.

| PlShelp a răspuns:

Deci. verbele la modul indicativ nu ti le pot explica, pentru ca nu stiu. dar valoarea morofoligica a cuvintelor este :
UN IMPARAT (un- numeral cardinal, imparat - substantiv comun)
O GRADINA (o - numeral cardinal, gradina -substantiv comun)
DE AUR - adjectiv propriu zis