| 愛日本 a întrebat:

Vreau sa merg in Italia pe o perioada de 4 zile, problema este ca parintii mei sunt divortati. Vreau sa merg cu verisoara mea (19 ani) la niste rude. O sa am nevoie de tatal biologic? Mama e recasatotita si sunt in custodia ei, am 17 ani fac 18 peste 3 luni.

8 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

" Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în aceasta situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului." Ori, la tine, tatal nu este decazut din drepturi. Trebuie de la amandoi si trebuie declarat insotitor vara ta majora.

| Violleta2022 a răspuns:

O sa ai nevoie de consimtamantul scris am ambilor parinti, pentru ca esti inca minora!

| mihai69 a răspuns:

Nu e nevoie de nimic de la tatăl tău.
La frontieră te prezinți cu declarația notarială dată de mamă și cu actul de divorț (sentința) rămas definitiv și irevocabil (fără ștampila asta nu e recunoscut!) prin care reiese că ești dată în grija mamei, plus verișoara din dotare care are nevoie de un certificat de cazier.

| Salontanul a răspuns (pentru mihai69):

Redau din Legea 248/2005" " Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în aceasta situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului". Tatal nu este decazut din drepturi.

| mihai69 a răspuns (pentru Salontanul):

Și ți se pare că eu am spus altceva, mai sus?!?
Da, tatăl nu e decăzut din drepturi, dar nu mai răspunde direct de copil.
Inclusiv poliția de frontieră recunoaște asta (vezi mai sus link-ul pus de alt respondent).
Și doar pentru conformitate, mă aflu în situația de a fi mers de nenumărate ori cu copilul actualei soții (care încă e minor) peste hotare, precum și cu un alt copil care ne-a însoțit de câteva ori, ambii în aceeași situație: cu părinții despărțiți, dar fiind dați în îngrijirea unuia singur (mamei).
Niciodată nu ni s-au cerut la ieșirea din țară alte acte decât cele mai sus menționate - nimic absolut din partea taților.

| BekeAlexandra a răspuns:

Eu am 16 ani şi trebuia să merg într-o excursie în Portugalia cu clasa mea, dar am aceeaşi problemă ca tine şi nu am putu merge. Cred că şi ţie o să-ţi trebuiască sentinţa de divorţ definitivă şi irevocabilă, dar pe acel document trebuie să scrie că te-a luat în grija lui (adică tatăl vitreg), sau mai e o variată... O să îţi trebuiască semnătura tatălui tău biologic. Metoda asta cu semnatura din câte ştiu eu se rezolvă la primărie. Trebuie să mearga tatăl tău biologic cu mama ta la primaria din "oraşul, localitatea" unde aţi stat şi acolo ar c'am trebui să se rezolve tot. El dând semnătura îşi dă acordul ca părinte şi raspunde tine şi de faptele tale.
Sper că te-am ajuat. kiss

| Salontanul a răspuns (pentru BekeAlexandra):

Ai dreptate doar ca trebuie sa mearga la notar nu la primarie doar daca nu cumva notarul are biroul in primarie.