Pași de urmat și documente necesare pentru călătoria cu pisica în străinătate
a. Microciparea pisicii
Microciparea presupune injectarea cu ajutorul unei seringi a unui micorcip incapsulat într-o sticlă biocompatibila, rezistentă la apa, vibratii sau șocuri, cu sistem antimigrare în partea din spatele capului (ceafă) pisicii. Codurile de bare aferente microcipului sunt lipite pe pașaportul felinei.
Este recomandat ca microciparea să se facă în primele luni de viață, urmând ca mai apoi toate intervențiile suferite de felină (deparazitări, vaccinări) să fie înregistrate în istoricul acesteia. Însă, microciparea poate fi făcută și mai târziu, cu mențiunea că felina trebuie revaccinată cu vaccinul polivalent și antirabic.
Imediat dupa implantare, microcipul este scanat și codul unic livrat aparatului. Veterinarul va introduce acest cod în baza de date naţională, alaturi de datele de identificare ale animalului. Vârsta, rasa si istoricul medical al pisicii vor fi trecute in baza de date; apoi datele de contact ale stapanului (nume, adresa, numar de telefon).
b. Vaccinul Polivalent și Antirabic pentru pisici
După microcipare, pisica trebuie vaccinată cu vaccinul Polivalent si Antirabic, aceestea fiind vaccinări clasice în rândul animalelor. Indifernent dacă felina este deja vaccinată, după implantarea microcipului trebuie revaccinată, datele fiind trecute în pașaportul pisicii. Vaccinurile efectuate anterior microcipării nu pot fi trecute in pasaport. În prezent, există 4 antirabice autorizate: Nobivac Rabies, Biocan Rabies, Quantum rabiesşi Rabia Canigen. Vaccinurile trebuie trecute în Carnetul de Sănătate și în secțiunea IV a pașaportului.
c. Testele de sânge pentru pisici
Unele state (cum ar fi Marea Britanie) solicită teste exprese de sânge pentru animalele care le trec granița, teste care să arate numărul de anticorpi de neutralizare a rabiei. Aceste rezultate sunt trecute în secțiunea V a pașaportului animalului. Proba de sânge trebuie să fie analizată într-un laborator autorizat UE-IDSA.
d. Pașaportul pisicii
Pașaportul se eliberează de către medicul veterinar și conține atât date de identificare ale pisicii, cât și isotoricul privind vaccinurile primite de aceasta, și eventuale rezultate la testele de sânge. Printre informațiile care se regăsesc pe pașaport se numără:
• Datele de identificare ale animalului și ale proprietarului.
•Data și zona inoculării microcipului.
•Data efectuării vaccinurilor polivalent și antirabic (cu cel putin 21 de zile inainte de prezentare la DSV).
•Data deparazitării interne și a deparazitării externe.
•Stampila și parafa medicului veterinar prin care se atestă că animalul este « clinic sănătos » și « apt de transport ».
La aproximativ 3 săptămâni de la micoricpare și de la vaccinare, pasaportul trebuie sa fie inregistrat la Directia Sanitar Veterinara din județul de rezidență al proprietarului (respectiv, în județul care apare mențonat în adresa proprietarului) pentru a fi înregistrat.
e. Deparazitare internă și externă
Cu aproximativ 5 zile înainte de ieșirea din țară felina trebuie deparazitată intern și extern. Cu 24 de ore inainte de plecare, pacientul trebuie să se prezinte la medicul veterinar pentru a i se efectua un consult.
În urma acestui consult, medicul veterinar va stabili dacă animalul este sănătos și își va pune (sau nu) parafa în căsuța din pașaport prin care se atesta ca animalul este « apt de transport ». Acest consul este obligatoriu de fiecare data cand ieșiti din țară.
https://pisicata.ro/......-am-nevoie