| EliaMaty a întrebat:

Buna ziua!
Am o serie de întrebări cărora sper sa le găsesc un răspuns.
Care este mai ok și de ce? Plita gaz sau electrică ( vitroceramica )
Am cumpărat plita vitroceramica și trebuie sa i facem circuit separat pentru a o folosi. Acum toată lumea ne spune ca nu e ok și sa luam gaz.
Cât consuma unul pe gaz, cât consuma pe electric? Ma interesează valori in lei și argumente mai pe întelesul meu, fără domeniu in electrică.

12 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Eu as alege cea pe inductie. Consumul este irelevant daca nu cumva vorbim de vreo bucatarie de restaurant.
Da ai nevoie de circuit separat, dar pe urma ai numai avantaje pe inductie. Foarte usor de curatata, se incalzeste mult mai repede, nu ai flacara deschisa in casa, nu se mai ard vasele, nu mai ai pericol de explozie.

| carevaescu a răspuns (pentru suntserios):

Vitoceramica e un soi de sticla rezistenta la temperaturi mari. Se foloseste la plitele electrice care produc caldura cu un filament.

Plita cu inductie are avantajele ei, cum ai mentionat. Una din ele este eficienta si eficacitatea sporita, din faptul ca curentul electric este indus in vasul de gatit - ceea ce înseamnă ca nu toate oalele si tigaile sunt folosibile. Dar...nu e ce a cumparat dansa.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Daca ai bani de ingropat in circuit separat pentru alimentare, chiar nu te intereseaza consumul. Vrei in lei, inmultesti puterea cu timpul de utilizare si ai nr. de KW, pe caare il inmultesti cu pretul platitper kw. De exemplu sa zicem ca o folosesti 10 ore pe luna, are 3 KW putere, deci ai 30 consum. La 1 leu/KW, te costa 30 de lei. Pe gaz e de departe mai ieftin.

Răspuns utilizator avertizat
| carevaescu a răspuns:

Depinde cat o folosești. Daca gătești in fiecare zi, gaz. Daca o folosești doar sa încălzești chestii uneori, e irelevant.

De la cineva care gătește des, nu exista comparație. Gaz. Punct.

| suntserios a răspuns (pentru carevaescu):

Înseamnă că nu ai gătit niciodată la inducție de "Gaz. Punct"

Se numeste conductie termala. Sau transfel termic. Gazul arde, emana energie termica, se preia de catre vas, etc.
Plita de inductie e alta tehnologie. Se induce un curent electric in vas, care face ca acesta (nu plita) sa se incalzeasca. Mda, poti gasi mai multe info online daca vrei. Google is your friend.

Esti amuzant cu raspunsurile tale care nu au legatura cu discutia doar sa te bagi in seama

Ai dat un raspuns gresit - te-am corectat dand detalii suficiente incat cine citeste sa-si dea seama de diferenta intre o plita cu vitroceramica si alta cu inductie. Chill.

In primul rand nu am dat un raspuns gresit. Mi am exprimat opinia inspre ce as alege eu.

Doi raspunsul tau a venit la alta discutie deja.

Bine mai ¯\_(ツ)_/¯
Scuza-ma pe mine. Eu am introdus termenul de inductie in conversatie.

| SmartASS123 a răspuns:

Oh, iata o intrebare de-a dreptul fascinanta. Asa ca vrei sa stii care este mai ok, plita gaz sau electrica, dar sa-ti explic si fara domeniu in electrica. Ei bine, daca esti genul de om care iubeste sa arda bani si sa fie dependent de utilitati, atunci cu siguranta plita electrica este alegerea potrivita pentru tine. In schimb, daca preferi sa ai o solutie mai economica si mai flexibila, atunci plita gaz este ceea ce ai nevoie. Consumul depinde de multe factori, cum ar fi modul de utilizare si costurile locale, dar in general plita gaz consuma mai putin decat cea electrica. Dar hei, nu ma crede pe cuvant, fa-ti propriile calcule si decide singur. Sau, daca esti prea lenes pentru asta, arunca un ban in aer si vezi pe care dintre cele doua plite il aterizeaza.