"unde sa caut? "
Verifici pe site-ul companiilor daca ai plecare din aeroportul cel mai apropiat de tine, si daca au sosire in orasul in care doresti sa ajungi, sau cat mai aproape de el.
De exemplu, eu locuiesc in judetul Alba, la granita cu SB, si doresc sa ajung in zona Ulm, din Germania.
Intru pe site-ul Wizzair, si caut daca pleaca din Sibiu.
Observ ca da.
Apoi caut aeroporturi din Germania, de pe langa Ulm.
Ar fi Stuttgart, dar nu zboara Wizzair acolo, asa ca ma uit in continuare si gasesc Memmingen.
Pentru Stuttgart, ar trebui sa merg la Cluj, ceea ce nu vreau neaparat, dar adevarata probleme e compania.
La Stuttgart opereaza Lufthansa, care sunt mult mai scumpi decat Wizzair.
Daca nu gasesti ceva la Wizzair, te apuci si cauti pe site-ul RyanAir, poate ai noroc acolo.
Daca nu, la KLM.
Si apoi la easyJet, AirFrance, etc.
Austrian (din auzite, nu am cautat), Lufthansa si Tarom sunt mai scumpe.
"Cum sa plătesc?"
Cu banking online, prin IBAN.
Ti se trimit datele de plata prin email, imediat dupa ce comanzi biletul pe site.
Ai 24 de ore sa ajunga plata la ei (cel putin asa e la Wizz).
IMPORTANT: in emailul pe care il primesti, vei avea un COD.
Acest cod trebuie obligatoriu specificat in campul Referinta cand faci plata.
Altfel o sa platesti bilet de avion, dar o sa mergi cu masina, caci in avion nu vei urca.
"Cu cât timp înainte? "
Cu 7-8-10 saptamani inainte e bine sa te uiti deja.
PS: problema apare in perioada concediilor (inceputul lunii august, de fapt, toata luna).
Si la 1-2 sapt inainte de Craciun si Paste.
In intervalele acelea, e scump, spre foarte scump.
Exemplu: am zburat in 15 noiembrie, cu 50 euro, DUS-INTORS, si biletul l-am cumparat cu 3 saptamani inainte.
De Craciun (4-7 zile inainte.), acelasi zbor dus-intors, a costat peste 300 euro.
"De unde îmi iau apa sa beau? Am voie sa o am dinafara aeroportului?"
NU. Apa iti cumperi fie din avion, fie din aeroport, dupa ce treci de control.
Pretul e acelasi (adica platesti pret de sampanie pentru o apa la 0, 5).
La control nu ai voie sa ai nimic lichid la tine, sau in bagajul ce vine cu tine in avion.
"As avea doar un bagaj, ghiozdanul. La alt zbor in alta dată și unul mai mare ( în cazul în care îmi cumpăr ceva, am dat un exemplu legat de bagajul mai mare )
De unde știu cum sa fac cu bagajele?
Dacă este doar ghiozdanul cu lucrurile mele, gen portofel ce fac? "
PE site-ul fiecarei companii gasesti aceste informatii.
La WizzAir, ai voie cu un singur bagaj de 40x30x20cm, GRATUIT.
Daca ai si alte bagaje mai mari, ai doua posibilitati:
1) le mentionezi inca de cand iti cumperi biletul, pe site-ul QizzAir, etc.
2) mergi mai repede in aeroport, mergi la ghiseul de Informatii, si vei fi ghidata acolo ce trebuie sa faci cu ele.
Sau la ghiseul companiei cu care zbori, dar trebuie sa fii acolo din timp, cu minim 2 ore inainte.
IMPORTANT: toate bagajele (si cel gratuit, si cele mai mari pentru care vei plati suplimentar sume destul de mari, si care vor merge in CALA) trebuie sa se incadreze in niste marimi standard, pe care le vei gasi pe site.
In avion cu tine, ai dreptul la WizzAir sa mai ai un al doilea bagaj, de 50x40x32cm, pentru care vei plati suplimentar.
"Pot sa îmi iau online? "
E chiar recomandat. Doar sa nu uiti ce ti-am zis mai sus: cand faci plata prin banking online, e obligatoriu sa introduci acel cod de verificare pe care il primesti pe email (si sa te asiguri de 3 ori ca e corect), altfel plata ta NU va fi atasata comenzii, si va fi extrem de greu sa iti mai primesti banii inapoi. CEl putin la Wizz e inuman de greu, sunt foarte smecheri.
"Cum sa am biletul daca am online? Pot sa îl scot la imprimanta?"
Poti sa il scoti pentru siguranta la imprimanta, daca stii ca ai un telefon prost, caruia ii moare des bateria, sau se opreste, din diferite cauze.
DAR daca telefonul e ok, nu e nevoie.
Eu am mereu 2 telefoane cu mine, asa ca il copiez pe ambele.
###Ai uitat sa intrebi despre check-in (cum si cand se face)
In momentul in care cumperi biletul,
o sa te intrebe despre check-in.
Il poti face la aeroport, dar costa cel mai mult (26 euro pentru dus intors), si trebuie sa te prezinti devreme la aeroport.
Il poate face automat compania pentru tine, cu 24 ore inainte de ora zborului, contra unei sume mult mai mici (6 euro la Wizz pentru dus intors).
Sau, la multe dintre companii, inclusiv la Wizz, il poti face tu, gratuit, cu 24 ore inainte de ora zborului. (doar trebuie sa alegi ca doresti loc RANDOM (daca nu doresti sa platesti suplimentar si pentru loc), iti va afisa cateva date despre tine, si trebuie sa le verifici, ti se va cere numarul si seria de buletin, adresa, mail si telefon).
PS: si e bine sa il faci inca de cand se deschide, sa nu lasi pana tarziu in seara respectiva.
Dupa ce ai facut check-in-ul, indiferent ca e facut automat de companie, sau gratuit, de catre tine, primesti in contul companiei (Wizz la mine), boarding cardul, adica biletul.
Acesta il copiezi pe telefon, pentru a-l prezenta la aerport.
PS2: DACA doresti sa platesti pentru a-ti alege locul, asta se face nu la check-in, ci in etapa unde cumperi biletul.
Poti si la check-in, dar atunci deja multe locuri sunt rezervate, fie de cei care au platit sa isi aleaga locul, fie de cei care au lasat sa li se rezerve loc random (gratuit), dar si-au facut deja check-in-ul inaintea ta.
Cu placere! Eu ti-am raspuns punctual la intrebari, de aceea, realizez ca e mai greu de urmarit.
Daca doresti, iti fac in zilele urmatoare un plan pas cu pas, pentru tot ce trebuie facut, in ordinea logica, insa doar pentru Wizzair, caci acolo am cont.
Daca tu o sa ai nevoie de RyanAir, poti urma aceeasi pasi, e aproape la fel (doar interfata e structurata putin diferit).
In principiu biletul cel mai bine e să îl iei direct de pe site ul companiei aeriene cu care zbori.
Plătești cu cardul, cum altfel.
Cam cu minim 3-4 săptămâni înainte ar fi ideal să cauți.
Da, caută în incognito, e posibil daca cauți de câteva ori fara sa cumperisa îți crească prețul.
La controlul de securitate nu ai voie cu lichide.
Îți iei apa după ce treci de control.
Poți scoate biletul la imprimanta dar nu e nevoie. E suficient să îl ai pe telefon.
Intri pe Skyscanner, https://www.skyscanner.net/, pui unde mergi si de unde pleci, și-ți da toate variantele. Alegi compania care o preferi si te trimit ei pe situl lor. Vor ieși niște chestii de completat, vei intelege singur cum sa faci. Plata o faci doar online. Biletul nu trebuie neapărat fotocopiat, digital e ok. Mai sunt și alte portaluri de căutare, dar eu pe asta îl folosesc.
Lichide nu poți trece de securitate, decât cat încap în punga de plastic care o iei de acolo, flacoane nu mai mari de 100 de grame fiecare, capacitatea totala a pungii e de cca 1 litru. Apa o iei din aeroport sau din avion. Poți lua mâncare, sendviciuri de exemplu, snaks, arahide, orice doresti.
Mergi din timp, ca sa nu te stresezi la controlul bagaje, apoi te relaxezi în aeroport. Mult succes și zbor plăcut.
Cheers
Sa ai grija cand. bifezi si la bagaj, doar cel mic sau mare (valiza )si sa intre in standardul lor. Wiz se cam uit ala lucrul acesta si sunt cam rai.