| marynelo a întrebat:

Buna ziua; va pot pune o intrebare legat de un contract facut recent in alta tara pe o perioada de doua luni la care patronul sustine ca zilele nelucratoare nu intra in contract ca de fapt trebuie sa scad sambetele si duminicele sa le acumulez din a treia luna cu zilele lucratoare, nestiind limba nu contractului scris, mi-am pus o intrebare daca asa este cu adevarat si nu este o inselaciune?! Multumesc cu privire la argument.
Toate bune!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu esti foarte clar. Sigur ca, in mod normal, zilele de sambata si duminica sunt zile libere si acestea nu se platesc daca nu lucrezi. De asemenea in contract trebuie prevazut timpul de munca, in principiu de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, precum si daca se fac ore suplimentare si cum se platesc acestea. Daca nu stiai limba contractului cum de l-ai semnat, trebuia sa-ti faca o traducere in romana sau sa-l pui pe unul care stie limba sa-ti traduca.
Cauta un traducator si o sa afli ce scrie in contract, noi n-avem de unde sti.

| marynelo explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc de raspuns; nu este vb de mine de altcineva si au ajuns acolo semneaza contractul binenteles ca are habar de ceva, lucreaza samptamana completa chiar si sambata si duminica rar cand mai sunt liberi si cate o duminica cat lucreaza dupa un interval de saptamani aude ca trebuie sa stea mai mult la munca ca cica pe contract sunt scrise 60 de zile lucratoare iar ei sambata si duminica nu sunt pontati cred ca sunt la negru ca sa vezi iar in cele doua luni se scade weekendurile si din a treia luna recupereaza pana la 60 de zile lucratoare ...Acum sa inteleg si eu unde sa mai pomenit asa ceva eu nu sunt adeptul legilor dar in contractele astea sunt de mai multe tipuri sau este toate un standard ori sunt 2 luni ori este specificat in zile multumesc anticipat, si scuze deranjul...

| Ioandelasal a răspuns (pentru marynelo):

Nu cunosc legislatiile altor tari si nici macar n-ai spus tara. In orice caz, aproape in toate tarile europene, mai ales cele din UE, legislatia muncii este asemanatoare celei din Romania. Sa mearga cu contractul la un avocat sau la sindicat si o sa-l lamureasca.

| marynelo explică (pentru Ioandelasal):

Da mersi mult mi-ai fost de mare ajutor ...cu bine.