| MariaMaria15 a întrebat:

Vreau sa imi mut fiica la o alta scoala,eu locuiesc in mediul rural, iar eu vreau sa o transfer in mediul urban la sora mea. Directoarea scolii la care este inscrisa acum spune ca nu se poate face mutarea decat daca eu si sotul meu ne mutam impreuna cu ea. Noi nu ne putem muta deoarece avem serviciile aici. Este adevarat ca nu se poate face mutarea daca nu ne mutam si noi?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este adevarat ce spune directoarea.
De fapt nici nu este important ce spune ea, scoala actuala da doar un aviz consultativ, pozitiv sau negativ si scoala in care se transfera aproba sau nu transferul si nu este obligata sa tina seama de avizul scolii actuale.
Conform Regulamentului-cadru aprobat prin Ordinul MENCS nr. 5079/2016, citez:
„ART. 148.Copiii şi elevii au dreptul să se transfere de la o formaţiune de studiu la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/ calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ la care se face transferul.
  ART. 149.Transferul copiilor şi elevilor se face cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul şi cu avizul consultativ al consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de la care se transferă.
  ART. 150.(1) În învăţământul antepreşcolar/preşcolar, primar şi gimnazial, precum şi în învăţământul profesional, liceal şi postliceal elevii se pot transfera de la o grupă/formaţiune de studiu la alta, în aceeaşi unitate de învăţământ sau de la o unitate de învăţământ la alta, în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiune de studiu.
(2)În situaţii excepţionale, în care transferul nu se poate face în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiune de studiu, inspectoratul şcolar poate aproba depăşirea efectivului maxim, în scopul efectuării transferului."

5 răspunsuri:
| andreipred26 a răspuns:

Mi se pare ca trebuie sa aiba cel putin un tutore legal acolo unde se muta

| adytzoi a răspuns:

Elevii au dreptul sa se transfere de la o unitate la alta, de la o filiera la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesionala la alta, de la o forma de invatamant la alta, in conformitate cu prevederile prezentului regulament si ale regulamentului intern al unitatii de invatamant LA CARE se face transferul. Transferul se face cu avizul CONSULTATIV al consiliului de administratie al unitatii de la care se face transferul si cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii la care se face transferul.

| Lioana a răspuns:

Daca chiar vrei sa o muti, poti sa o muti. Da, sunt persoane care gasesc motive contra dar daca sora ta spune ca o ia in spatiu pe fiica ta trebuie sa se poata. Fiica mea are colegi din mediul rural, deci se poate.
Eventual alege o scoala cu profil special, de exemplu: de arte, de limbi straine, de muzica, de coregrafie, de sport... Aceste scoli nu impun regula domiciliului.

| Violleta2022 a răspuns:

Se poate!
Dumneavoatsra si sotul mergeti la notar si faceti Procura de incredintare a copilului dvs., sorei dvs. Trebuie semnata procura atat de tatal copilului cat si de mama. Nu stiu exact dar cred ca este necesar sa fie prezenta si noul tutuore care o ia in primire, adica sora dvs. ori aveti nevoi de datele ei de pe buletin (nume corect, adresa).
Dupa care, sora dvs merge la evidenta populatiei si declara copilul ca-l ia in spatiu la ea acasa, in felul asta se poate aduce dovada la scoala respectiva, ca fetita locuieste legal la sora dvs, este sub tutela legala a sorei dvs si poate merge la scoala de care sora dvs apartine.

| ChristianKalman a răspuns:

Stăteam în mediul rural și am făcut școala în mediul urban 12 ani, sunt povești de adormit copii, doamnă! Un pic mai tare pe directoare, înregistrați-o când vă refuză și mergeți spre inspectorat. Dacă nu au locuri, asta e altă poveste.