Formatarea in sine implica aplicarea unui sistem de fisiere pe o partitie avand consecinta de a sterge datele de pe disc(partitie). Din punctul meu de vedere asta inseamna formatarea. Stergerea datelor reprezinta doar o consecinta. Totusi, poti converti un sistem de fisiere fara formatare. De la FAT32 la NTFS, de exemplu.
Ca sa instalezi Windows de la inceputul inceputurilor pe un nou hard-disk, acesta trebuie sa fie formatat(sau macar o partitie de pe el) cu un sistem de fisiere folosit de Windows(in ziua de azi cu NTFS). Nu esti obligat sa formatezi mereu o partitie(C-ul) ca sa (re)instalezi Windows. Totusi, se practica asta la (re)instalari "pe curat" pentru ca majoritatea urmareste sa "scape" de "mizeria" de dinainte.
Pe scurt, da, ti-ai cam raspuns singur la intrebare. Doar partitia C e afectata. Nu se "distruge" partitia, ci continutul de pe ea se sterge. Se sterge absolut tot, nu doar niste programe din Windows.
Partitia D ramane intacta.
Dacă pe partiţia C ai windows-ul nu-ţi va face nimic, pentru că-i partiţia activă sau ceva de genu' ăsta.
Cred ca te referi la defragmentare.Daca vrei sa il fragmentezi,ramai fara windows si fara nici un program in calculator.Daca vrei sa il defragmentezi dai click dreapta pe diskul C, propriets/tools/defragmentation. Daca il defragmentezi nu se intampla nimica, doar se misca mai bine. Sper ca te-am ajutat