| sopranaCadaverica a întrebat:

Cand este cutremurul mai puternic? Cand e la adancime mica sau mare?

Răspuns Câştigător
| romeo78 a răspuns:

Forța unui cutremur este un cumul de factori: adâncimea este dată de fapt, de tipul cutremurului. Cutremurul rezultat din ciocnirea, căderea, ruperea a două falii, care s-au întrepătruns este de obicei la suprafață. Cel de adâncime este cel care, are de fapt cele mai multe pierderi, căci cu cât adâncimea este mai mare, propagarea se face pe o suprafață mai mare.
Dar, depinde și de solul aflat deasupra unui cutremur. Dacă este rocă, se atenuează mișcarea. Dacă este un sol stratificat, inclusiv conține nisip, pagubele sunt mult mai mari, datorită faptului că nisipul se lichefiază și se tasează.

13 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Cel de durată.

| Drimmero a răspuns:

Cu cat adancimea e mai mica, cu atat e mai puternic.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Focarul seismic, adica hipocentrul cutremurului, adica locul de unde porneste, cu cat este mai adanc cu atat este mai putin daunator la suprafata (numai la suprafata), pentru ca undele seismice nu ajung asa departe, iar pamantul (sau ce mai e prin el, comorile piratilor ) atenueaza aceste unde.
Daca este la adancime mica, atunci poate sa provoace dezastre mai mari la suprafata.

Legat de cat de puternic este... depinde unde. Clar este mai puternic unul mai adanc, dar doar in acea zona, insa nu o sa afecteze suprafata.

| sopranaCadaverica explică (pentru DoarBogdan):

In zona de campie, de exemplu. Un cutremur de 4, 2 la adacime de peste 150 km. Ar dura mai mult, ar fi mai puternic decat unul tot de 4, 2 dar cu adancimea de 10 km?

| DoarBogdan a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Presupun ca nu, ala la adancimea de 10km ar fi mai devastator. Dar cum am zis, chestia de puternic... nu se masoara, adica puternic pentru ce? Pentru suprafata? Atunci tot asa ar fi, ala de la 10km ar fi mai puternic.

Dar de unde chestia cu cutremurele? Stii ceva despre viitor ce noi nu stim? laughing

| sopranaCadaverica explică (pentru DoarBogdan):

Puternic in sensul cat de tare simti ca te zgaltaie cand esti in picioare happy Si cat de mult timp
Pai mi-am adus aminte de ce zicea un prof de fizica in liceu, referitor la asta. Ca intensitatea ar fi mai mare la o anumita adancime si nu mai stiam la care.

| cristimihailov a răspuns:

Cand are grade mai multe...

| sopranaCadaverica explică (pentru cristimihailov):

Dar eu intrebam de adancime, nu magnitudine. Si adancimea conteaza, se ia in calcul. De exemplu, doua cutremure de 3, 5 cu adancimi diferite se resimt diferit... inveti la fizica intr-a zecea treaba asta.
Eu voiam sa stiu care ar fi mai periculos, adancimea mica sau mare, ca nu-s sigura.

| cristimihailov a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Tu vorbesti de intensitate, dar asta este subiectiva.

Energia eliberata este insa obiectiva.

Acum, normal ca daca ai o energie eliberata si te aflii la 10 km e mai rau daca te-ai afla la 100km.

Cu cat esti mai aproape, cu atat e mai nasol.

E mai clar acum?

| RoCkKiD a răspuns:

Depinde de magnitudine (cat e de mare). Evident ca daca e mai apropiat de suprafata se va simti mai tare dar puterea e data de magnitudine, in sensul de cat de violent a fost evenimentul in pamant care l-a declansat.

| siriusblack98 a răspuns:

De vreme ce forta unui cutremur consta in cantitatea de magma ce se deplaseaza pe sub placile tectonice, un cutremur care porneste de la o adancime mai mare, este mai puternic de regula (acolo fiind mai mult magma, daca nu era logic deja). Bineinteles ca sunt si exceptii cand unele cutremure ce se produc mai la suprafata decat altele savarsesc mai multe pagube.Resimtirea unui cutremur depinde si de zona geografica si de magnitudinea acestuia, suprafata pe care se desfasoara etc.

| Dalmore a răspuns:

Când cazi din pat.

| Dariusussu a răspuns:

Mare