Are importanta inaltimea pentru ca oscileaza mai tare varful unei cladiri inalte fata de una mai joasa. De exemplu daca stai la etajul 4 al unui bloc cu 4 etaje nu vei simtii la fel de tare cutremurul ca si cand ai sta la etajul 10. Cel mai simplu la o varga si misc-o de parca ar fi cutremur vezi la care ii se misca cel mai mult varful la cel scurt sau la cel lung.
Cele mai rezistente blocuri sunt cele care au structura de beton in forma de U intors sau L tot intors! si nu conteaza inaltimea chiar daca la inaltime se simte mai puternic cutremurul! Asta stiu de la un mare arhitect!
Sfaturi in caz de cutremur
Pentru ca un cutremur de intensitate mai mare este greu de anticipat, reamintim principalele masuri de prevenire a unor raniri si avarieri, pentru a minimiza efectele unui cutremur. Daca va aflati afara, incercati sa va indepartati de ferestre, cladiri, stalpi de electricitate sau de telefon. Daca sunteti in masina trageti pe dreapta intr-un loc sigur, evitati podurile, tunelurile si cladirile, si nu blocati soseaua. Daca sunteti intr-un loc public aglomerat retrageti-va intr-un loc unde sa nu fie imbulzeala. De exemplu, intr-un Mall, intrati in cel mai apropiat raion, iar daca sunteti in autobuz ramaneti pe scaun pana cand autobuzul se opreste. Daca sunteti intr-o cladire, toate sfaturile sunt de acord intr-o privinta: nu se iese pe scari in timpul cutremurului deoarece scarile sunt fragile si se prabusesc primele. De asemenea, este bine sa avem in casa extinctoare si rezerve de alimente uscate si apa de baut, o trusa de prim ajutor cu medicamente, lanterna, si radio cu baterii - care sa ajunga pentru 72 ore, incaltaminte cu talpa groasa pentru sticla sparta si moloz si chiar un fluier pentru a chema ajutorul. Toate acestea, ca si actele, trebuie puse intr-un loc sigur si accesibil si e bine ca sa se faca uneori exercitii de reactie in caz de seism, sa se invete metode de prim ajutor si sa retina, chiar intr-o deplasare, locul unde se afla comutatoarele, robinetii si locurile sigure, dar si eventualele pericole - mobilierul si obiectele grele care atarna peste paturi, locuri circulate. Locurile periculoase sunt langa ferestre sau oglinzi - liftul - se apasa pe stop, apoi pe cel mai apropiat etaj. Multi recomanda tocul usii drept cel mai sigur loc. - Trebuie avut grija sa nu fii lovit de usa. Altii recomanda copiilor sa intre sub banci sau sub mese. Exista insa si alta teorie - sustinuta de seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare, Doug Copp, care a constatat din experienta ca multi care au stat in cadrul usii sau sub mese au fos zdrobiti, si ca, in cazul imobilelelor prabusite, cel mai sigur loc este cel de langa un obiect de mobilier, care atunci cand un plafon se zdrobeste de el pastreaza langa el un spatiu gol - pe care l-a numit "tringhiul vietii". Deci - nu sub banca, ci pe randul dintre banci. Iar daca cutremurul te surprinde in pat, cea mai eficienta miscare de salvare este ghemuirea langa pat - sau, daca se poate, langa un sifonier greu: aceasta este de fapt si reactia instinctiva a animalelor. Intr-o cladire mai mare se merge pe langa zidul exterior - cu cat te afli mai in interior, cu atat este mai mare riscul de a ramane blocat. Dupa cutremur nu se aprind chibrite, se verifica instalatiile de gaze si se asculta la radio informatiile oficiale.
Conteaza si inaltimea, normal dar si structura, undele cutremurului si norocul. Daca iti este scris nu ai ce face. La cutremurul din '77 au murit foarte multi dar altii au fost salvati de sub daramaturi dupa cateva zile si stii sigur si povestea tipei care a murit ca i-a cazut o caramida in cap in fata blocului.
Cel mai important este sa nu te panichezi, sa nu te arunci pe geam sau sa fugi pe scari...si daca te prinde in locurile publice mai bine te-ai adaposti de oameni, poti muri calcat in picioare.
Cele mai rezistente sunt cele care daca se caca o pasare pe ele rezista! daca se aseaza o musca pe el rezista el rezista dar cand bunica paseste pe scari vine 2012(sfarsitul lumii)si cade tot blocu!
andrei47 întreabă: