Bineanteles ca sunt de acord, cum se zicea si in articolul postat, daca vaticanul ar vinde tot aurul pe care il detine s-ar termina cu foamea in lume.
eu ca om normal si mucitor daca am o firma platesc zeci de mii de euro anual impozit dar astia care detin o adevarata avere nu platesc nimic si asa se imbogatesc pe an ce trece. nici macar nu domneaza saracilor sa nu moara de foame. toate beneficiile intra in buzunarele preotilor, episcopilor sau mai stiu eu ce. au masini de ultim moda si niste vile impresionante pe cand cei care merg la biserica poate isi dau si ultimul ban pentru o lumanare. nu mai zis nimic dca deja am deviat de la subiect.
Cum sa plateasca impozit, biserica? din cele mai vechi timpuri, biserica a fost ajutata si culmea de oamenii mai putin bogati. daca nu am fi, noi, oamenii de rand ar fi mai putine biserici. ce face preotul cu banii, asta e pacatul lui.
Mie mi se pare c nu ar trebui sa plateasca biserica impozit...ci statul sa mai construieasca si akte biserici sau manastiri sai sa mai imbunatateasca constructiile actuale
Ma intreb dfaca nu cumva este posibil ca biserica sa sponsorizeze anumite cercuri politice?
De ce sa nu plateasca? ca preotii isi baga in buzunare saci de bani, si au audi a8 si vile pe spatele prostilor care vin sa creada in Dumnezeu. Preotii si Biserica sunt celel mai mai pervesitati ale lumii. Nu fac referire aici la Dnzeu si la Biblie.
Sa se impoziteze bisericile? cea mai buna idee din ultimul deceniu. era si cazul. intrucat biserica pentru preotii din ziua de azi a devenit o afacere, era timpul sa se puna impozit. Si lucutzcatalin zici ca statul trebuie sa ridice biserici? ati innebunit fratilor. sunt atatea probleme de rezolvat, spitale de ridicat, scoli de renovat, strazi de facut, atatea si atatea si credeti ca ducem lipsa de biserici? uitati-va mai bine si numarati-va bisericile din cartier. mult prea multe.
Nici catolicii nici BOR n-au bani. au mostenit multe lucruri din trecut, care par a fi scumpe, dar nu pot sa le vinda, deci nu au cash, bani reali. iar daca un preot la oras poate avea bani, depinde de parohie, un preot de tara moare de foame. ce venituri are Biserica sa le iei taxe? nu fac profit, merg in pierdere, daca un episcop are mercedes e pentru ca stie oameni bogati care ii cer sa le boteze copiii, etc., stie sa se descurce la nivel personal. dar Biserica in sine nu e bogata, ca sa nu mai vorbim de averi uriase. sa plateasca preotii taxe pentru averea personala, da, asta se poate, unii sunt chiar foarte bogati, dar sunt putini. si mai trebuie sa le gasesti averile, ca asemenea preoti sunt mai buni ca mafiotii in a-si ascunde banii.
De ce sa nu plateasca?
eu nu pot spune ca sunt o "bisericoasa" ca ma duc in fiecare duminica sa ma rog la Dumnezeu.
Si sunt absolut de acord cu plata impozitelor catre stat la biserica.
@mzqaddicted ai mare dreptate, zi`o ca o zici bine!
Parerea mea este ca sistemul actual in care nici bisericile nici ONG-urile nu platesc impozite pe venituri este ok. Doar unul dintre scopurile statului este ca domeniul social, spiritual sa fie in stare buna. Ce cred ca ar fi bine ar fi ca sa nu fie platite de la bugetul de stat salariile preotilor/pastorilor. Poate sa fie o parte din taxele pe salariu pe (componenta CAS) care oamenii sa o poata vira dupa dorinta lor spre ONG-uri, biserica, alte chestii benefice (ecologie) si din care sa se plateasca salariile persoanelor de mai sus. In acest fel un preot, asistent social/lucrator ecolosit care nu-si indeplineste rolul ar fi sanctionat de daruitori si n-ar avea bani. Bineinteles cei de la administratia financiara ar trebui sa-si faca bine treaba si daca bani dati cu scop social/spiritual sunt deturnati spre profit sa ia masuri.
Si in Grecia unde locuiesc eu se discuta o lege in care biserica sa plateasca taxe la stat sper sa se aprobe, atat aici cat si la noi in tara unii preotii nu fac doar gesturi de caritate ci cheltuiesc banii enoriasilor in interes propriu, au vile, masini de ultima generatie si multe altele si ma intreb oare din ce bani au ei toate acestea? deci banii au, de ce sa nu plateasca si ei o taxa la stat?
BlackRaven45 întreabă:
Marie308 întreabă: