Un card de sănătate este cuplat cu un contract cu CASS, care este o asigurare de sănătate care ar trebui să acopere toate problemele de sanătate care apar. Un exemplu, acum 2 ani am fost internat în spital 12 zile și apoi mi-a venit acasă o factură în care se menționa că CASS a achitat spitaulului 5000 lei pentru sejurul meu acolo, fiindcă sunt asigurat. Dar dacă vreau să mă internez din nou la spitalul de recuperare. mi se spune să mă înscriu pe lista de așteptare, și mă programează peste 7 luni ( un exemplu)
Dar se poate întâmpla să zicem că ai nevoie de o analiză banală, sânge, urină, care costă 150 lei sau o ecografie abdominală care costă 200 lei.
Mergi la o policlinică de stat să ți le faci. Ți se spune că s-au epuizat fondurile datorită solcitărilot mari, și te pune pe o listă de așteptare de 3 luni.
Dar poți achita din banii tăi și ți le face imediat.
Dacă ai o urgență. cu viața în pericol, situația se schimbă și nu trebuie să plătești.
Teoretic DA!
Dar trebuie sa fii asigurat.Cardul nu e un simplu carton daca nu are acoperire, daca cineva nu plateste in contul celor de la CNAS!