Pai oxigenul; clorul... sunt molecule biatomice; deci vor avea mereu indicele 2; indicele este cel care se pune in partea de jos a literei; ex : O2; pe cand coeficeintul este cel care se pune in fata; coeficientul inmulteste toate "elementele"; de exemplu; daca trebuie sa scrii reactia aluminiului cu a oxigenului; prima data de uiti ce valente au fiecare si observi ca oxigenul are valenta 2 iar oxigenul trei; deci pentru a scrie formula tr sa inversezi valentele, deci vei avea : Al+ O2 = Al2O3 (valenta 2 a oxigenului a trecut la aluminiu si vice-versa); insa trebuie sa si egalezi ecuatia; atunci vei scrie 4Al+3O2=2Al2O3; asa incat sa ai acelasi nr de atomi si inainte de egal, cat si dupa; deci vei avea : 4 at Al; 6 atomi O2 in stanga; si vice-versa in dreapta. Sper ca te-am ajutat!:X
Da m-ai ajutat :X...( o sa iti dau funda ) dar mai am o intrebare la : " Reactia cu unii oxizi inferiori conduce la oxizi superiori"
ex: 2SO2+O2--> 2SO3 ( nu am prea inteles); Si la o problema care zice : Ce cantitate de O2 exprimata prin grame e necesara pentru a obtine 8.8g CO2.mi-ai putea explica cum se rezolva? ca nici aici nu prea am inteles
Valenta e pentru elementele din grupele 1-4 chiar nr grupei, pentru elemenetele din grupele 5-7 e 8 minus nr grupei, intr-o operatie de combinare valenta unui element se duce ca indice pentru celalalt element (daca poti le simplifici ca sa ramana cat mai putin indicele)
Salut! Sunt din tulcea si nici eu nu prea stiu prostiile astea dar sunt foarte usoare te uiti in amandoi membri si vezi cat au valentele (cum vine la tine 2 si trebuie sa fie si in dreapta si in stanga la fel.
cum e la tine trebuie sa pui 2 la S
Funda? mersi
KarlMarx1848 întreabă:
lllyyy întreabă: