Cel mai sanatos este cel nefiert, provenit de la o vaca sanatoasa. Cumparand laptele nu ne putem asigura de sanatatea vacii, prin urmare pentru a elimina acest risc laptele trebuie pasteurizat sau fiert, pierzandu-si astfel din proprietati. Intre aceste variante, topul arata cam asa:
- lapte UHT - temperatura foarte mare la care este tratat distruge majoritatea microorganismelor pe care le contine. Pentru ca incalzirea si racirea se produc brusc (in mai putin de o secunda), compozitia acestuia nu sufera modificari majore, fiind foarte apropiata de cea a laptelui crud.
- lapte pasteurizat - este incalzit la aprox. 70 de grade, dar nu la fel de brusc (15-20 de secunde), prin urmare proprietatile ii sunt mai mult influentate decat in cazul pasteurizarii UHT.
- lapte fiert - se distrug toate microorganismele, insa modificarile sunt pe masura, atat datorita temperaturii foarte mari cat si a duratei in timp a procesului.
Mentionez ca acest clasament nu tine cont de eventualele adaosuri ale procesatorilor, mentionate sau nu pe ambalaj, ci strict de metoda de sterilizare.
Later edit - daca sunt procesatori care adauga antibiotice laptelui UHT, sunt cretini rau de tot. Simpla respectare a procedeului de pasteurizare la temperatura foarte inalta, urmata de ambalarea aseptica asigura conservarea lui pentru mai multe luni. Orice alt conservant ar insemna o cheltuiala absolut inutila.
@laura - te inseli amarnic. Prin fierbere se schimba substantial compozitia chimica a laptelui si cel mai bun exemplu este cel al vitaminelor, care sunt eliminate in totalitate.
Oricare dintre ele atat timp cat il fierbi inainte de a-l bea.
Laptele pasteurizat, datorita costurilor mari de pasteurizare, poate sa fe compus din lapte crud si lapte pasteurizat. Procesul e, in teorie, ilegal, dar se practica foarte des.
Laptele UHT este imbogatit cu multe substante antibiotice, care impiedica dezvoltarea florei care e responsabila de inacrirea laptelui. Astea pot sa dea alergie severa sau alte afectiuni toxice. In mediul medical se vorbeste si de niste substante cancerigene, dar nu face nimeni un studiu pe tema asta.
Oricare dintre ele atat timp cat il fierbi inainte de a-l bea.
Laptele pasteurizat, datorita costurilor mari de pasteurizare, poate sa fe compus din lapte crud si lapte pasteurizat. Procesul e, in teorie, ilegal, dar se practica foarte des.
Laptele UHT este imbogatit cu multe substante antibiotice, care impiedica dezvoltarea florei care e responsabila de inacrirea laptelui. Astea pot sa dea alergie severa sau alte afectiuni toxice. In mediul medical se vorbeste si de niste substante cancerigene, dar nu face nimeni un studiu pe tema asta.
Pai... din cate am auzit eu UHT-urile contin conservanti; celelalte nu contin aproape nimic -Ca, enzime etc.; cel mai sanatos este laptele de CAPRA, deoarece se apropie cel mai mult, ca si compozitie, de cel de mama. Si laptele de vaca este bun - iaurtul de casa (pui laptele intr o sticla si il agiti din cand in cand). mie imi placesi laptele fiert
Sincer...laptele tot este sanator dar cel fiert de tine ESTE CEL MAI BUN (iti garantez) :*
Laptele pasteurizat este sterilizat la temperaturi foarte inalte si apoi racit brusc, ramane fara nici un pic de vitamine-doar cu grasimea si calciu care este adaugat pe parcurs. cel uht are un procedeu asemanator. cel mai bun ar fi cel de casa, daca stii ca vaca e sanatoasa. in general laptele este mai greu de digerat, cel mai bun ar laptele batut -bacteriile care ajuta fermentatia sunt foarte sanatoase-
Laptele pasteurizat sau laptele UHT este cel mai bun. Daca vrei lapte de la vaca, nu stii ce bei, sau nu stii ce cumperi, prima data trebuie sa cumperi vaca, ca sa stii ce bei, si daca cumperi de la piata lapte nu stii cand expira laptele, nici nimic despre vaca, deci mai bun de pasteurizat, este amestecat tot laptele se fierbe cateva secunde, si are acelasi gust, deci clar UHT sau pasteurizat, eu beau doar pasteurizat, dar de preferabil NU din Romania...alte tari, Ungaria, Austria, Germania. etc
anonim_4396 întreabă: