# Efecte pozitive
1. Imbunatateste memoria
Un studiu realizat anul acesta in cadrul Universitatii din Lisabona, Portugalia, a demonstrat ca anumite substante din cafea pot ajuta la prevenirea degenerarii sistemului nervos. Maximum patru cesti de cafea pe zi ajuta la prevenirea deteriorarii memoriei.
2. Scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare
O alta cercetare realizata cu ajutorul a 27.000 de femei, pe parcursul a 15 ani, a aratat ca aceasta bautura este buna si pentru sistemul cardiovascular. Mai exact, femeile care au baut trei cesti de cafea pe zi au avut un risc cu 24% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. Studiul a relevat insa si faptul ca beneficiile au scazut in cazul celor care au baut mai mult de trei cesti.
In plus, un alt studiu realizat in cadrul Scolii de Medicina Harvard, care a urmarit cantitatea de cafea consumata si rata accidentelor vasculare la 83.000 de femei, timp de aproape 25 de ani, sustine ca un consum moderat de cafea scade riscul de accident vascular cerebral cu 19%.
3. Reduce riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer
O cercetare data publicitatii anul trecut, bazata pe studii realizate timp de 20 de ani, cu ajutorul a 20.000 de barbati, a aratat ca riscul de a face cancer agresiv de prostata era mai mic cu 60% la bautorii de cafea decat la cei care nu consumau deloc aceasta licoare.
In plus, o alta analiza a aratat ca la persoanele care beau cafea riscul de a face cancer la ficat era mai mic cu 41%, iar alte cercetari au sugerat ca mai multe substante din cafea protejeaza de anumite tumori cerebrale, de cancerul endometrial si de cel de prostata avansat.
Efecte negative
O clasica ceasca de cafea contine aproximativ 10 miligrame de substante cunoscute ca fiind carcinogene, cum ar fi benzen sau forlmaldehida, cantitate despre care unii experti sustin insa ca este prea mica pentru a prezenta un factor de risc in ce priveste cancerul.
Din cauza cafeinei, care este o substanta stimulativa, prea multa cafea poate duce la dureri de cap, agitatie, palpitatii. Chiar si cea decofeinizata contine urme din acest alcaloid deoarece procesul de filtrare nu il poate indeparta in totalitate. De asemenea, cafeaua poate provoca insomnii si creste tensiunea arteriala.
Cantitatea considerata ca fiind sigura pentru consumul zilnic este 300 de miligrame de cafeina.
In ceea ce priveste femeile gravide, cercetari recente arata ca cele care nu depasesc aceasta cantitate nu isi supun copilul vreunui risc, insa dozele mari - doua sau mai multe cesti clasice de cafea - pot creste riscul de avort.
P.S De pe un site
Efecte pozitive:
Efecte pozitive sunt cam putine, este indicata la cei cu tensiune mica si da senzatia ca ai mai multa energie dupa ce o bei. Este totusi buna daca nu exista contraindicatii o cescuta pe zi dimineata dupa ce ai mancat. Efectele negative ale cafelei sunt mai multe si mai grele decat efectele pozitive; este contraindicata pentru cei bolnavi de ficat si contribuie cu alti factori la osteoporoza se macina oasele, creste tensiunea asadar e contraindicata celor hipertensivi si multe altele. Cei mult strica intotdeauna.
efecte negative:
Cand se abuzeaza de cafea, poate provoca palpitatii, transpiratii, dureri de cap, stari de agitatie si nervozitate, ameteli, insomnie, stare de oboseala, tensiune arteriala, anxietate si depresie. Cat despre influenta pe care o are asupra sistemului nervos, intr-adevar, agraveaza simturile si functiile esentiale ale creierului
pa-pa
FocusMood întreabă:
anonim_4396 întreabă:
stefanst2312 întreabă: