E un intreg lant care incepe cu distrugerea membranei celulelor, dezvoltarea bacteriilor, a ciupercilor ( mucegaiul ) pina la dezvoltarea viermilor.
Bacteriile si fungii se apucă să mănânce alimentele respective și se înmulțesc și își lasă excrementele pe acolo (caca).
Sunt de 4 feluri :
a ) schimbări fizice :
- absorţia ( creşterea conţinutului de apă în toată masa produsului, determinând modificări de aspect şi favorizând mucegăirea )
-desorbţia ( pierderea apei din masa produsului, care duce la modificări de structură; avem aici ca exemplu fructele stafidite)
- îngheţarea ( păstrarea alimentelor la temperaturi scăzute; la conserve se numeşte "bombaj fizic " )
- decolorarea ( apare la băuturile şi produsele zaharoase care conţin coloranţi naturali din cauza păstrării în lumină )
-precipitarea ( păstrarea alimentelor la temperaturi scăzute; fenomen specific uleiurilor alimentare )
-evaporarea ( apare la băuturile alcoolice păstrate la temperatură ridicată şi umiditate scăzută )
-dilatatea ( apare la băuturile alcoolice tari ţinute la temperaturi ridicate, datorită coeficientului mare de dilatare termică a alcoolului etilic )
b) schimbări chimice :
-oxidarea grăsimilor / râncezirea / seuficarea ( apare la alimentele bogate în grăsimi datorită influenţei temperaturii sau a umidităţii; se manifestă prin gust şi miros neplăcut sau schimbarea culorii )
- îmbrumarea neenzimatică ( apare ca urmare a interacţiunilor între diferitele substanţe din compoziţia chimică a unui produs )
-bombaj chimic ( apare la conserve; este produs ca urmare a coroziunii cutiilor imperfect cositorite )
c) schimbări biochimice
- respiraţia ( poate să fie aerobă sau anaerobă; le stii de la biologie )
- îmbrumarea enzimatică ( apare sub acţiunea enizmelor şi a oxigenului; se manifestă prin închiderea culorii pulpei fructelor. E ca la măr, când îl laşi muşcat pe masă. Peste un timp se îngalbeneşte. )
- încolţirea / germinarea ( este provocată de enzime si se manifestă la cereale )
-maturarea ( are efcete pozitive; se manifestă la legume, brânzeturi, carne, vinuri )
-autoliza ( presupune dezintegrarea celulelor şi a ţesuturilor sub acţiunea enzimelor proprii; produsele îşi schimbă consistenta şi gustul )
d) schimbări microbiologice :
-fermentaţia ( alcoolică, acetică, lactică, butirică. Nu stau să detaliez, presupunând că le ştii )
-putrefacţia ( este produsă de bacteriile proteolitice, în prezenţa sau absenţa aerului; produsele au un miros respingător şi sunt toxice )
-bombaj microbiologic ( degradarea conservelor, cauzată de acţiunea microflorei existente în acestea. Apare atunci când cutiile nu sunt etanşe, favorizând pătrunderea microorganismelor )
-mucegăirea ( apare când produsele sunt păstrate la umiditate ridicată ).
adina5adina întreabă: