Bursa de ajutor social se acorda elevilor care indeplinesc conditiile prevazute de HG nr.558/1998 si celor orfani de ambii parinti si nu este in suma fixa pentru toti elevii.
Conform HG, citez:
"5. Cuantumurile burselor de merit, de performanţă, ale burselor de studiu şi de ajutor social se stabilesc de consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar judeţean sau al municipiului Bucureşti, după caz.
6. Bursele de ajutor social se acordă următoarelor categorii de elevi din învăţământul preuniversitar de stat, cursuri de zi:
a) orfani, bolnavi de TBC şi care se afla în evidenta dispensarelor şcolare, cei care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficiente renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, glaucom, miopie grava, boli imunologice, cei infestati cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei care suferă de poliartrita juvenila, spondilita anchilozanta sau reumatism articular, handicap locomotor.
Acordarea burselor pentru motive medicale se face cu avizul medicului abilitat sa avizeze acordarea burselor conform Legii privind asigurările sociale de sănătate nr. 145/1997, numai după efectuarea unor anchete sociale pentru a se analiza starea materială a familiei;
b) elevii din învăţământul preuniversitar din mediul rural, şcolarizaţi într-o alta localitate conform Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările ulterioare, pentru care nu se poate asigura masa în natura;
c) elevii proveniţi din familii care îndeplinesc în mod cumulat următoarele condiţii:
- nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie;
- nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţa mai mare de 20.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de 40.000 mp în zonele montane;
d) elevii din unităţile de învăţământ de stat, cursuri de zi şi cursuri serale, cărora li se aplică prevederile art. 10 lit. r) din Legea nr. 42/1990, republicată, în baza certificatului eliberat de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990, care atesta calitatea sa ori a unuia dintre părinţi de "Erou-martir" sau "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989", cu una dintre menţiunile: rănit, reţinut, rănit şi reţinut, remarcat prin fapte deosebite, însoţit de brevet semnat de Preşedintele României.
7. Pentru obţinerea bursei de ajutor social, elevii sau reprezentanţii legali ai acestora depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de învăţământ, în termenul stabilit de aceasta, o cerere însoţită de acte doveditoare privind dreptul de acordare a bursei de ajutor social.
8. Bursele de ajutor social se acordă la începutul anului şcolar şi pot fi revizuite trimestrial, în funcţie de modificările intervenite privind veniturile nete lunare ale familiei.
9. Pentru determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie se vor depune acte doveditoare la începutul fiecărui trimestru.
La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei, cu excepţia alocaţiei suplimentare pentru familiile cu mulţi copii.
10. Bursa de ajutor social se poate acorda şi ocazional, o dată pe an, elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, cursuri de zi, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 75% din salariul minim net pe economie, pe baza documentelor doveditoare de venituri.
Cuantumul bursei de ajutor social ocazional trebuie să fie cel puţin egal cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social."
Știi cumva când intra banii pe card?
N-am de unde sti, nu intra chiar in aceeasi zi pentru toti elevii, intereseaza-te la secretariatul liceului tau.