Conform site-ului oficial MAE
Doriţi să munciţi în Marea Britanie?
Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie
Începând cu data de 1 ianuarie 2014, momentul ridicării restricţiilor aplicate cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie, aceştia beneficiază de drepturi egale cu toţi cetăţenii Statelor Membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte dreptul la muncă.
Precizăm că ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii nu conduce automat la oferirea unor locuri de muncă. Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord recomandă, de aceea, cetăţenilor români să se informeze cu privire la condiţiile de muncă, tipurile de meserii căutate de angajatorii britanici şi asupra celorlalte cheltuieli aferente costului vieţii pe teritoriul britanic, anterior sosirii în Regatul Unit.
Cetăţenii europeni, precum şi membrii acestora de familie au posibilitatea să accepte oferte de muncă fără restricţii în Marea Britanie, să lucreze ca angajat şi/sau lucrător pe cont propriu, să înfiinţeze o afacere, să deţină o companie.
Atenţie! Atenţionăm asupra determinării corecte a statutului pe care îl deţineţi pe piaţa muncii: persoană care desfăşoară activităţi independente în baza unui contract de prestări servicii (lucrător pe cont propriu) SAU persoană care desfăşoară o activitate în baza unui contract de muncă (angajat). Pentru determinarea naturii contractului, autorităţile britanice au elaborat un instrument de evaluare a activităţilor desfăşurate la locul de muncă (Employment Status Indicator - ESI), care poate fi consultat pe website-ul HM Revenue & Customs.
Pentru informaţii suplimentare cu privire la modul în care se realizează accesul pe piaţa muncii din Marea Britanie, puteţi accesa site-urile:
Ambasadei României în Marea Britanie
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice– Ghidul Lucrătorului român în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România
Guvernul Marii Britanii
Departamentul pentru Muncă şi Pensii
Ministerul de Interne
La data de 23 ianuarie 2015, în scopul creşterii nivelului de informare a lucrătorilor europeni şi a combaterii exploatării prin muncă, confederaţia sindicală Trades Union Congress a publicat, cu sprijinul Comisiei Europene, ghidul "Condiţii de muncă în Marea Britanie", care conţine informaţii privind condiţiile de acces pe piaţa britanică a muncii.
Ghidul a fost tradus în 13 limbi străine, printre care şi limba română, şi poate fi accesat online la:
http://www.tuc.org.uk/condiţiiledemuncă – varianta în limba română
http://www.tuc.org.uk/workingintheuk – varianta în limba engleză
Mai multe detalii aici http://www.mae.ro/travel-conditions/3725#843
Nu știu dacă am atins tot ce ai zis dar cel mai important este să consulți surse oficiale și să nu te iei după site-uri care oferă job-uri. Poate să critice oricine ce vrea dar știu că am dreptate ci aceștia sunt pașii de urmat corecți.
Daca cunosti limba engleza, iti poti gasi singur folosind direct reteaua europeana "Eures" :https://ec.europa.eu/eures/public/ro/homepage
sau pe portalul Eures national :http://eures.anofm.ro/index.php
Simplu: angajatorii dau bani, nu iau bani de la angajati, iar birourile de intermediere isi iau banii de la angajatori, nu de la angajati.
Cu cazarea asigurata: cei iei pe mere dai pe pere.
User20121610 întreabă:
roby223 întreabă: