Nu am zburat cu Boeing inca, decat virtual (Flight Simulator 2020, X-Plane 11).
Dar urmaresc un YouTuber care reconstituie cu ajutorul acestor 2 jocuri (suficient de realiste), accidente mai cunoscute sau mai putin cunoscute de avion, in amanunt, prezentand cum a luat nastere accidentul si toate cauzele si motivele.
Ideea e urmatoarea:
Avioanele moderne zboara in conditii obisnuite activand autopilotul. (mai putin la decolare).
La Airbus, autopilotul e construit intr-o maniera foarte moderna, care minimizeaza erorile umane (pilotul).
Adica atunci cand e autopilotul activat, pilotul poate face greseli destul de mari (nu extrem de mari), si totusi, aeronava nu intra in stall, sistemele automate corecteaza toti parametri si avionul continua sa zboare normal.
La Boeing e putin diferit.
Pilotul poate face greseli, se poate amesteca peste autopilot, si acesta nu va face corectii, doar va emite semnale pentru pilot (beepuri sonore, vizuale (erori si/sau mesaje de avertizare pe ecran), feedback tactil in yoke (maneta in forma de furca de la Boeing) etc)
Deci daca pilotul din anumite motive nu isi indreapta greselile facute (si tine cont ca acestea trebuie corectate in timp util, de obicei e vorba de secunde), aeronava poate intra in "stall" sau alte probleme tehnice, unele extrem de dificil de controlat sau remediat.
Asa ca eu prefer Airbus.
Sunt putin mai sigure. Chiar daca nu exista aeronava 100% sigura.
PS: din ce am invatat din acele clipuri de reconstituire, cele mai multe accidente s-au intamplat din cauza unor erori absurde, de regula venite din partea pilotilor sau a personalului din aeroport (de exemplu au scapat o cantitate de apa in Kerosen,
sau in alt aeroport au introdus in avion un lichid ce trebuia sa omoare bacteriile din rezervor in concentratie foarte mare, pentru ca tehnicianul nu a fost capabil sa faca o transformare de unitati de masura, si nici nu a diluat acel lichid, cum scria in prospect... S-au creat niste depuneri pe motor care au blocat palele in zbor. Nu de tot, dar suficient cat sa nu mai obtina turatia necesara).
Alte accidente grave s-au intamplat din lipsa comunicarii corecte si concise dintre piloti si turnul de control
(exemplu: accidentul oribil si hilar din Tenerife, in 1977).
Deci uneori oricat de sigur ar fi avionul, daca e sa se intample ceva, se va intampla.
anonim_4396 întreabă:
adina5adina întreabă: