De regula preferintele nu se rezuma la brandul aeronavei, se rezuma la compania cu care faci acel zbor.
Alegi nu dupa companie, cele mai serioase, eu prefer Lufthansa, American Airline, cam asa cu astea am venit mai mereu din SUA in RO.
Dar de regula mai toate companiile care zboara SUA-Europa is ok, nu prea is probleme de siguranta.
Prin alte tari da, mai cad, nu conteaza cas Airbus Boeing, sau alte nave, cad din motive legate de intretinere, de pilotaj, piloti kamikaze, sau mai stiu eu ce incepatori pusi sa piloteze ditai hudabaia de avion cu sute de pasageri.
Nu asculta ce spun unia Boeing sau Airbus ar fi mai bun, sau nu stiu care cu 7 motoare alea is ce cred aia care spun povestile astea, nu adevarul.
Orice avion care zboara este bun, cel putin care este fabricat, ca de n-ar fi bun, nu lar mai fabrica aia.
Acu ca tu ca si companie nu intretii acel avion corespunzator, poate sa fie si naveta extraterestra poate cadea, poate avea probleme tehnice, ori de pilotaj, daca pilotii nu-s experimentati.
Eu zbor peste ocean fara nici o grija, dar daca as zbura incolo spre Asia, Africa, pe la arabi, pe la mai stiu eu unde, da m-as gandi de mai multe ori cu ce companie sa zbor, sau daca sa ma duc intracolo. La nebunii aia te poti trezi ori cu vreo racheta ca da peste tine ori cu vreun pilot gen kamikaze care duce avionul in mare, sau il prabuseste intentionat pe mai stiu eu unde.
Asa ca as prefera sa, ma duc cu trenu daca e sa merg in Asia, Africa, sau cum masina.
Din SUA sunt multe companii a cum din Turcia, de pe la tari de astea arabe, parca au rasarit ca ciupercile peste noapte, is foarte ieftine, dar fac si multe ore, se duc prin Turcia, pe la arabi, stai prin aeroport ore in sir sa astepti legaturi.
Eu nu m-am dus asa niciodata, nu ca as sta mai multe ore, ci pentru ca nu am incredere sa ma duc prin zonele alea, chair daca stau in avion sau aeriport, acele zone pentru mine nu-s sigure, eu asa le consider, mai bine le ocolesc, adica nu le folosesc.
Nu am zburat cu Boeing inca, decat virtual (Flight Simulator 2020, X-Plane 11).
Dar urmaresc un YouTuber care reconstituie cu ajutorul acestor 2 jocuri (suficient de realiste), accidente mai cunoscute sau mai putin cunoscute de avion, in amanunt, prezentand cum a luat nastere accidentul si toate cauzele si motivele.
Ideea e urmatoarea:
Avioanele moderne zboara in conditii obisnuite activand autopilotul. (mai putin la decolare).
La Airbus, autopilotul e construit intr-o maniera foarte moderna, care minimizeaza erorile umane (pilotul).
Adica atunci cand e autopilotul activat, pilotul poate face greseli destul de mari (nu extrem de mari), si totusi, aeronava nu intra in stall, sistemele automate corecteaza toti parametri si avionul continua sa zboare normal.
La Boeing e putin diferit.
Pilotul poate face greseli, se poate amesteca peste autopilot, si acesta nu va face corectii, doar va emite semnale pentru pilot (beepuri sonore, vizuale (erori si/sau mesaje de avertizare pe ecran), feedback tactil in yoke (maneta in forma de furca de la Boeing) etc)
Deci daca pilotul din anumite motive nu isi indreapta greselile facute (si tine cont ca acestea trebuie corectate in timp util, de obicei e vorba de secunde), aeronava poate intra in "stall" sau alte probleme tehnice, unele extrem de dificil de controlat sau remediat.
Asa ca eu prefer Airbus.
Sunt putin mai sigure. Chiar daca nu exista aeronava 100% sigura.
PS: din ce am invatat din acele clipuri de reconstituire, cele mai multe accidente s-au intamplat din cauza unor erori absurde, de regula venite din partea pilotilor sau a personalului din aeroport (de exemplu au scapat o cantitate de apa in Kerosen,
sau in alt aeroport au introdus in avion un lichid ce trebuia sa omoare bacteriile din rezervor in concentratie foarte mare, pentru ca tehnicianul nu a fost capabil sa faca o transformare de unitati de masura, si nici nu a diluat acel lichid, cum scria in prospect... S-au creat niste depuneri pe motor care au blocat palele in zbor. Nu de tot, dar suficient cat sa nu mai obtina turatia necesara).
Alte accidente grave s-au intamplat din lipsa comunicarii corecte si concise dintre piloti si turnul de control
(exemplu: accidentul oribil si hilar din Tenerife, in 1977).
Deci uneori oricat de sigur ar fi avionul, daca e sa se intample ceva, se va intampla.
Un Airbus de asta cel mai mare a plecat din Brazilia spre Franta si na mai ajuns niciodata.De ce?
Pentru ca avionul cum spui, era pe pilot automat si pilotu automat a dus avionul in mare, simplu, pac tac, avionul tau mai sigur.
Ce s-a intamplat? La zboruri asa lungi, capitanul pune avionul pe pilot automat si merge in cabine, mai sta la povesti cu pasagerii, de regula aia de la clasa bussines sau clasa 1.
In cabina la pilotare sta secundu, doarme si ala sau ce face, someaza. Avioanele au senzori, pilotii, de regula capitanii sunt f eperimentati si pot sa isi dea sema de chestii mai bine decat computerul.
In cazul de fata, un senzor de nu mai stiu care a inghetat si dadea informatii eronate, asa ca pilotul automat a dus nava aproape de suprafata oceanului, copilotul fiind neexperimentat, na bagat de seama, sa lsat in baza pilotului automat, cand a vazut oceanu, deja era prea tirziu, sor dus toti la fundu oceanului, din cauza pilotului automat ala de care spui tu.
Capitanul din ce am inteles, a fost chemat, dar prea tirziu, el si-a dat seama ca ei se indreptau in jos, dar na mai putut redresa si sau prapadit toti.
De aia Boing se bazeaza mai mult pe piloti, pe oameni decat pe masinarii.
Eu am zburat cu ambele avioane, nu am zburat cu Airbus ala cel mai mare, dar cu urmatoarele am zburat, am zburat si cu Boing cel mai mare, ala cu etaj, ce conteaza cred eu, este compania si pilotii.
Restul is povesti, conteaza intretinerea acelui avion si cine il piloteaza.
anonim_4396 întreabă:
stefanst2312 întreabă: