In punct de vedere chimic atropina face parte din categoria alcaloizilor cu nucleu tropanic, fiind de fapt amestecul racemic al hiosciaminei. Din amestecul racemic se separă prin extracţie cu benzen. Atropina este folosită în medicină ca antidot în intoxicaţii cu muscarină pentru blocarea rolului exagerat parasimpaticului stimulat de excesul de acetilcolină, care este produs şi de intoxicaţiile cu organofosforice ca paration, tabun sau zarin. Atropina se mai poate utiliza în timpul narcozei în cazul unei reduceri a frecvenţei cardiace, ca antiasmatic nemai fiind folsit deoarece derivatele sale sunt suportate mai uşor. In oftalmologie se foloseşte ca dilatator al pupilei (mdriază) utilizat la examenele oculare. Până în prezent n-a putut fi înlocuit în rolul său în reanimările cardio-pulmonare ca de exemplu asistolia.
( http://ro.wikipedia.org/wiki/Atropin%C4%83 )
Atropina (Belladonna) este un alcaloid descoperit in 1833, in frunzele, semintele si radacinile de matraguna, laur si maselarita, care are un efect farmacodinamic specific (reduce spasmul muschilor si functia glandelor inervate de parasimpatic).
Astfel, atropina reduce toate secretiile( gastrica, intestinala, salivara ); dilata bronhiile plamanului cand sunt ingustate prin spasmul muschilor netezi (in cazul astmului), dilata pupilele atunci cand este instilata sub forma de colir; de asemenea are si actiune sedativa asupra sistemului nervos central (in crizele de epilepsie).
Atropina este folosita in terapie ca atare, sub forma de fiole cuprinzand solutie apoasa 10% (Atropina CIF), sau ca medicamente mai complexe, ca Bellatot, Belafital, Belergon, utilizate pentru dureri spastice, gastrointestinale sau pentru boli cu hipersecretie gastrica ori salivara si din cate stiu o gasesti la farmacie sub forma de fiole.