Documentar complet :
https://www.youtube.com/watch?v=f1Y25K4yZsw&ab_channel=EndiMoise
S-a lansat si un documentar! un serial de fapt! legat de cernobal! in cinci episoade! in primul episod arata cum au patit acei oameni accidentul! al doilea episod chiar si al treilea! arata dovezi despre cum s-a petrecut acest accident! sunt dovezi nestiute! la acel moment! si este povestit astazi cu lux de amanunte! etc! nu am zis spus nimic despre al patrulea sau al cincilea episod! dar sunt socante! insa interesante! al treilea episod! cred ca te marcheaza mai mult! fata de primul sau chiar al doilea episod! de ce! fiindca corpul sau fata celor arsi acolo! s-au topit instantaneu! au fost ingropati! s-a turnat ciment peste mormintele lor! nasol! naspa! pacat de ei! eu v-as recomanda sa il urmariti! cu o conditie poate chiar doua! prima sa nu va fie frica teama! de ce o sa vedeti! al doilea sa nu visati urat noaptea! aveti grija! documentarul filmul sau ma rog serialul acesta de cinci episoade! e facut de HBO! unul din actorii cheie! este stellan john skarsgard! l-a jucat pe bill bootstrap turner! din piratii din caraibe! restul actorilor nu prea par cunoscuti asa! dar asta da! cu siguranta!
In prezent, culmea, datorita unui articol citit in National Geographic, zona are un potential turistic foarte ridicat.
Turisti foarte multi anual care iau masuri de precuatie, ajung in zona respectiva.
Atractia tursitica: Casele ramase la fel ca dupa explozie, anumite obiecte ramase in aceleasi locuri (spre exemplu, o papusa gasita pe o masa de bucatarie). Farmecul zonei: vegetatia se reface. Un fel de rezervatie naturala care incet-incet, se reface chiar si datorita factorilor de radioactivitate. Agentiile turistice isi scot bani buni din destinatia neconventionala de acolo.
Locul are un farmec aparte, cu melancolia de rigoare.
Vezi fotografiile facute de National Geographic:
https://news.nationalgeographic.com/news/2006/04/0425_060425_chernobyl.html
Este un oras unde a avut loc o explozie la o centrala nucleara, acum este o ruina si nu mai exista niciun locuitor in zona.
La 26 aprilie 1986, la ora 1:23, reactorul numarul 4 al centralei a explodat in timpul unui test de securitate, in urma unei erori de manipulare scrie Press Assotiation, care face un rezumat al tragediei de acum 25 de ani.
S-a dovedit ca reactorul 4 a explodat exclusiv din cauza unor greseli umane, provocand emanatii masive de elemente radioactive cu o intensitate echivalenta cu 200 de bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima si contaminand o mare parte din suprafata Europei.
Fosta URSS, condusa de Mihail Gorbaciov, a ascuns accidentul, recunoscand ca s-a intamplat ceva grav doar dupa ce Suedia, unde ajunsese norul radioactiv, a alertat lumea intreaga. In 2005, mai multe agentii ale ONU, printre care si Organizatia Mondiala a Sanatatii, au estimat ca patru mii de persoane au murit in urma expunerii la radiatii. Exista voci care sustin ca acest raport subestimeaza impactul accidentului de la Cernobil.
Cernobal - o vacanta in iad
Tragedia de acum 25 de ani de la centrala nucleara de la Cernobil (in traducere: pamant negru) urmeaza sa fie marcata in toata lumea. In ciuda evenimentelor din Japonia si a accidentelor de la centrala atomica de la Fukushima, care au readus in atentie riscurile folosirii energiei nucleare, explozia produsa in 1986 la Cernobil ramane cea mai grava catastrofa nucleara civila, mentioneaza AFP intr-un amplu comentariu.
Explozia a fost urmata de un incendiu devastator. Pentru a stinge incendiul si a curata zona in jurul centralei, au fost trimisi in zona, in decurs de patru ani, 600.000 de "lichidatori", oameni care au fost supusi unor doze masive de radiatii. In cel mai recent raport, publicat in februarie 2011, se estimeaza ca cel putin 6.000 s-au imbolnavit de cancer de glanda tiroida. Potrivit Greenpeace, cel putin 100.000 de persoane au decedat pana in 2005, in Ucraina, Belarus si Rusia, drept urmare a contaminarii radioactive.
Marti, personalitati politice de rang inalt sunt asteptate la Cernobil, pentru a participa la o ceremonie religioasa urmata de depuneri de coroane la monumentul ridicat in memoria lichidatorilor decedati.
ADVERTISING
Tragedia care a dus la caderea URSS
In cursul unei recente vizite la Cernobil, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un apel la o "dezbatere globala" privind energia nucleara.
"Accidentul de la centrala nucleara de la Fukushima, din 11 martie si dezastrul de la Cernobil ne transmit doua puternice mesaje: sa tragem invataminte din aceste tragedii si sa inasprim normele privind securitatea nucleara", a spus secretarul general ONU.
La distanta de un sfert de secol, bilantul tragediei de la Cernobal continua sa fie unul controversat, din cauza secretomaniei si a modului defectuos de gestionare a situatiei victimelor accidentului, din perioada comunista si postcomunista, si a reticentei manifestate de sustinatori ai energiei nucleare fata de analizarea consecintelor catastrofei pe termen lung.
In 1986, URSS condusa de Mihail Gorbaciov a reactionat in cea mai pura traditie a secretomaniei comuniste. Tacerea fostului demnitar sovietic, urmat de un val de minciuni, a produs contaminarea a sute de mii de persoane, in principal in Ucraina, Belarus si Rusia.
Pe de alta parte, tragedia de la Cernobal este considerata ca fiind un eveniment politic important, cu replici si efecte pe termen scurt care au grabit colapsul Uniunii Sovietice, scrie Daily News, intr-un reportaj dedicat acestui moment.
catalin542000 întreabă: