Cand se calculeaza DAE?
Conform legislatiei actuale, bancile sunt obligate sa calculeze DAE pentru toate tipurile de credite oferite: credite imobiliare, credite auto, credite de nevoi personale (cu sau fara ipoteca), precum si la cardurile de credit.
Prin urmare, atunci cand solicita o oferta de la orice finantator - fie banca sau institutie financiara nebancara (cum sunt companiile de leasing) - consumatorii au dreptul sa cunoasca nivelul DAE. valoarea trebuie inscrisa distinct in fisa standard cu informatii despre produs, pe care angajatii bancii sunt obligati sa o inmaneze solicitantilor de credite.
Mai mult, nivelul DAE trebuie prezentat de banci in toate ofertele promotionale, astfel incat sa dea posibilitatea clientilor sa compare costul imprumuturilor.
In final, nivelul dobanzii anuale efective trebuie sa fie inscris si in contractul de credi
Dobânda Anuală Efectivă.
DAE reprezinta costul total al unui credit exprimat in procente. DAE este un concept impus de Uniunea Europeana pentru protejarea consumatorilor, care pot, cunoscand DAE, sa compare in termeni reali costul creditelor.
DAE este un instrument util pentru consumator pentru ca aduna toate costurile aferente rambursarii unui credit: dobanda dar si comisioanele initiale, lunare, anuale, prime de asigurare de viata daca contractarea unei asigurari reprezinta o conditie pentru acordarea creditului etc. DAE practic reprezinta aducerea la un numitor comun al costurilor implicate in rambursarea unui credit, rezultatul fiind posibilitatea de a compara, in termeni reali, ofertele de credite.
Dobanda Anuala Efectiva - e costul total al creditului exprimat in procent anual din valoarea creditului total acordat.