De cate ori aud expresia asta mi se furnica gleznele si mi se increteste fruntea. Gandesc liber, sunt liber cugetator, etc. La o adica cine nu este? In ce ar consta marea libertate de care unii se bucura si pe care altii nu o au? Prin ce sunt unii mai deosebi decat altii de se numesc ‘liberi cugetatori’?
Inainte de ’89, sau astazi in China, Iran, etc. se poate spune ca oamenii aveau/au libertatea de expresie ingradita. Dar nu total. Puteai sa spui ceea ce credeai dar iti asumai niste riscuri. Si unii chiar au si marturisit ceea ce au crezut chiar cu pretul vietii lor. Inchisorile comuniste au fost pline, nu? Aia au fost niste meseriasi.
Dar astazi? Sunt unii care se afirma ca, repet, ‘liberi cugetatori’ in raport cu anumite sisteme de gandire, cum ar fi cele religioase. Pentru ei ‘libertatea’ nu este nimic mai mult decat un set de pareri personale (de fapt parte din alt sistem, existent de mult timp deja) diferite de cele ale unei religii sau alta. Nu este ca si cum ar fi liberi de un sistem opresiv, intunecat si tiran. Cine sustine asta nu a luat-o pe coaja in realitate, sau nu a cunoscut ceva similar cu comunismul de ex. Ca prelati au colaborat de-alungul istoriei cu tirani de dragul puterii, asta este cu totul alta poveste. Deraiati se pot naste oriunde si oricand.
Toti suntem liberi. Toti gandim liber si alegem liber. Unora le suna bine si accepta ratiunile si dogmele religioase. Le inteleg, le primesc, si le asuma. Altii aleg ateismul, agnosticismul, scepticismul sau pur si simplu ignoranta sau indiferenta. Toti din aceiasi libertate, gandind liber.
10Bubico întreabă: