Bună.
Carbohidrații sunt sursa preferată de energie a corpului: creierul, mușchii și alte țesuturi se bazează în principal pe un flux continuu de carbohidrați pentru satisfacerea cererilor imediate și pe termen lung de energie. În timpul antrenamentelor anaerobe, cum ar fi antrenamentele cu rezistență (cu greutăți libere), corpul se bazează foarte mult pe carbohidrați pentru energie, iar cantitatea stocată în organism afectează rezistența și energia în timpul antrenamentelor.
Un gram de carbohidrați conține aproximativ 4 calorii.
Exemplu: o felie de pâine integrală conține aproximativ 13 grame de carbohidrați, ceea ce înseamnă 52 de calorii din carbohidrați - (13x4=52).
Sursele de carbohidrați: cantitatea cea mai mare de carbohidrați provine din surse vegetale. Alte surse sunt: pâinea, cerealele, fructele, cruditățile. Câteva produse animaliere precum laptele și alte produse lactate conțin o cantitate importantă de carbohidrați.
Există trei mari tipuri de carbohidrați:
- zaharurile simple sau carbohidrații simpli se întâlnesc în fructe, lapte și în zahărul obișnuit; este indicată evitarea consumului excesiv de zahăr rafinat, deoarece acesta este sărac în fibre, vitamine și minerale și poate fi principala cauza a apariției numeroaselor boli de dentiție;
- carbohidrații complecși se găsesc în cerealele integrale și legumele rădăcinoase (păstârnac, cartofi, pătrunjel); acești carbohidrați sunt esențiali pentru sănătatea organismului; se recomandă consumarea carbohidraților nerafinați (pâinea integrală, orezul brun) datorita conținutului ridicat de fibre alimentare esențiale și vitamina B. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca 50-70% din aportul zilnic de energie să provină din carbohidrații complecși;
- fibrele alimentare constituie partea nedigerabilă a carbohidraților, se întâlnesc în cerealele integrale, fructe (proaspete sau uscate) și în legume; acestea pot preveni numeroase probleme digestive și protejează împotriva cancerului de colon.
Pa, pa.