Forma romana pentru Trajanus, cu semnificatie necunoscuta. Imparatul roman Traian (numele complet fiind Marcus Ulpius Traianus) este considerat unul dintre cei mai capabili conducatori ai imperiului. Printre succesele lui militare se numara victoria impotriva Daciei si Persiei.
Acceseaza link-ul:
http://www.e-mariage.ro/horoscop/articole.php?cat_id=13&art_id=109
Poate e vorba despre eroul cunoscutei uraturi:
"S-a sculat mai an,
Badica Traian
Si-a incalecat
Pe-un cal instelat
Cu nume de Graur
Cu seaua de aur...'s. a. m. d.
Ne-a vizitat Badica Traian acum cateva seri si-l mai asteptam si la anul.Stiai ca aceasta uratura este una dintre cele mai vechi existente in folclorul romanesc? Si nu mai pare o intamplare ca eroul lui poarta numele imparatului roman pe care il socotim intemeietorul neamului nostru alaturi de dacul Decebal. Uneori, in exprimarea populara mai apare si numele Troian ceea ce ar putea da nastere si altor interpretari.Numai bine.
Traian e clar nume de conducător : împărat roman, preşedinte român si mai e un amic, conduce o turmă de oi.Deci nu mai e loc de îndoială...
Traian:
Nume cu o larga raspandire in toate regiunile tarii noastre, Traian este un prenume care continua numele latin Traianus, celebru in istoria Imperiului Roman datorita imparatului Marcus Ulpius Traianus. Acesta a domnit nu mai putin de 19 ani, de o uriasa importanta pentru istoria noastra raman cele doua razboaie dintre anii 101-102 si 105-106, prin care invinge rezistenta lui Decebal si astfel transforma cea mai mare parte a Daciei in provincie romana. Ca urmare a acestei victorii a lui Traian, incepe intensul proces de romanizare oficiala a teritoriilor de la nord de Dunare, al carui rezultat va fi aparitia poporului roman si a limbii romane, continuatoare directa a limbii latine vorbite pe teritoriul Daciei. In timpul lui Traian, Imperiul Roman a atins cea mai mare extindere teritoriala, prin crearea altor 4 privincii - Arabia, Armenia, Asiria si Mesopotamia. Tot lui i se datoreaza si cateva cunoscute lucrari realizate la Roma: Forul, Columna, ca si modernizarea portului Via Traian sau Ostia. Numele patrunde in onomastica noastra pe cale culta, mai intai in Transilvania, abia in secolul al XIX-lea, datorita in principal incarcaturii sale istorice. Multi cercetatori considera ca numele vine de la substantivul "troian", care are mai multe sensuri in limba romana, sensuri care sunt astazi foarte diferite de cele pe care le are in bulgara si sarba. Astfel, din punct de vedere istoric, "troian" are intelesul de "valurile de pamant". In maghiara numele are forma de Trajanusz. In istoria noastra sunt prezente mai multe personalitati care au purtat de-a lungul timpului acest nume, dintre care amintim pe scriitorul Traian Demetrescu Tradem, inventatorul Traian Vuia (constructorul primului avion din lume, brevetat in anul 1903), biologul Traian Savulescu, celebrul cantaret de opera Traian Grozavescu si multi altii.
In primul rand si imnul romaniei e desteaptya-te... un numeeeeeee de traian 2 x
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Catalin979 întreabă: