| roxy1direction4ever a întrebat:

Ce sunt ciupercile si buretii?

Răspuns Câştigător
| DariusAndi a răspuns:

Ghebele (denumirea științifică: Armillaria mellea) sunt o specie de ciuperci comestibile care cresc pe copaci sau arbuști. Cauzeaza putrefacția rădăcinii copacilor pe care îi infestează.

Încrengătură de plante inferioare, lipsite de clorofilă, care trăiesc ca parazite sau ca saprofite și se răspândesc prin spori; (și la sg.) plantă din această încrengătură, de obicei în formă de pălărie cărnoasă cu picior. ◊ Expr. Doar n-am mâncat ciuperci! = doar n-am înnebunit! Pagubă-n ciuperci! = nu e nimic, puțin îmi pasă! 2. Obiect de lemn în formă de ciupercă (1), pe care se întinde ciorapul când se cârpește. ♦ (Ir.) Pălărie veche, adesea mototolită și turtită. 3. (În sintagma) Ciuperca șinei = partea superioară și îngroșată a unei șine de cale ferată, pe care se sprijină roțile vehiculelor, când rulează
FUNDA!

| roxy1direction4ever explică (pentru DariusAndi):

Ti-o dau daca imi spui ce sunt: legume, fructe sau altcela. La asta ma refeream.Promit ca ti-o dau daca-mi spui!

| K0sti a răspuns (pentru roxy1direction4ever):

Ia pune tu mana si cauta pe Google! E mai bine decat sa primesti tot felul de raspunsuri aiurite, nu crezi?

| roxy1direction4ever explică (pentru K0sti):

Nu! De ce credi asta? credeam ca prin TPU ajuti oameni, nu?

| K0sti a răspuns (pentru roxy1direction4ever):

Da, drept dovada raspunsurile pe care le-ai primit! Te-au ajutat?

12 răspunsuri:
| Zenithf a răspuns:

Ciupercile sunt plante lipsite de clorofila, unicelulare precum drojdia sau pluricelulare ca mucegaiurile.
Prin bureti te poti referi la unele de specii de ciuperci cu palarie, sau la niste specii de animale (numite spongieri) din increngatura porifera.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mancare.

| Almássy a răspuns:

Ciupercile fac parte din regnul Ciupercile pot popula aproape orice mediu de trai, cu respectarea anumitor condiții:
prezența substratului organic;
lipsa luminozității prea mari;
temperatură ridicată;
umezeală destulă. mai precis:Ciupercile comestibile sunt legume care provin din culturi proprii sau care cresc singure. Ele se deosebesc de celelalte legume prin faptul ca sunt lipsite de clorofila, de aceea pot trai la intuneric. Corpul lor este format din miceliu, picior si palarie si se inmultesc prin spori, care se gasesc la partea inferioara a palariei.

Ciupercile sunt apreciate pentru valoarea lor nutritiva, datorita continutului in: apa, proteine, grasimi, glucoza, substante extractive neazotate care dau aroma specifica si gustul deosebit de apreciat, celuloza si substante minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu), vitamine (A, B, C, D). Unele specii de ciuperci au si acizi organici (malic, tartric). Datorita valorii lor nutritive, ciupercile au fost numite si carnea vegetala. Desi cantitatile de proteine sunt apreciabile, au dezavantajul ca se gasesc in celulele vegetale care contin o membrana bogata in celuloza ce este greu de digerat.

Cele mai cunoscute ciuperci sunt: ciuperca de camp, de cultura, ciuperca de padure, hribul (manatarca), pastravul, painisoara, galbiorii, etc. Se recomanda sa fie recoltate de persoane competente, deoarece sunt numeroase ciuperci cu aspect asemanator, dar care sunt otravitoare si pot provoca intoxicatii grave, chiar mortale. sper ca te-ai lamurithappy

| roxy1direction4ever explică (pentru Almássy):

Iti multumesc ca mi-ai dedicat o parte din timpul tau si apreciez asta!

| DeneRicky a răspuns:

Este acelasi lucru si sunt niste ceva de mancare bune.

| FRumUSica16 a răspuns:

Ciupercile si buretii cresc in unele paduri si sunt un fel de ciuperci care se prepara intr-un anumit fel si se mananca.

| FRumUSica16 a răspuns:

Buretii si ciupercile sunt "un fel de legume (ciuperci ) " care cresc in unele paduri si se prepara intr-un anumit fel, apoi se mananca. FUNDA?

| roxy1direction4ever explică (pentru FRumUSica16):

Vreau sa stiu ce-s:legume sau ce?