| mariusp1119 a întrebat:

Ce trebuie sa avem in vedere atunci cand vrem sa plecam la munca in strainatate printr-o firma romaneasca de recrutare!

2 răspunsuri:
| mariusp1119 explică:

Cum trebuie sa fie un contract de munca in strainatate

Atunci cand pleaca la munca in strainatate, romanii trebuie sa cunoasca unele lucruri legate de contractul de munca, astfel incat sa nu fie pacaliti de diferite firme-fantoma.

Legea 156/2000 reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate.

Astfel, potrivit Curierului National, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca".

Inspectia Muncii, in conformitate cu atributiile stabilite prin legea de infiintare si organizare, verifica si respectarea prevederilor legale referitoare la protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Legea 156/2000 reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate.
"Conform legii, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca", sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca, sa organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor, sa incheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca si sa fie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul".
Contractele de munca trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agentii au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre cetatenii romani si angajatorii straini si in limba romana.

Ca un avertisment lansat de Inspectia Muncii, in cazul persoanelor care vor sa lucreze in strainatate inainte de a apela la serviciile unei societati comerciale ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca", solicitantii locurilor de munca din strainatate trebuie sa se adreseze Inspectoratului teritorial de munca in raza caruia societatea isi are sediul si in vederea solicitarii de informatii referitoare la inregistrarea firmei la Inspectoratul teritorial de munca, sanctiunile aplicate, daca a fost cazul.

In plus, trebuie sa se verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare (adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit, conditiile de protectie sociala).


Cum puteţi verifica dacă firma de recrutare în străinătate la care vreţi să apelaţi e serioasă

1. În primul rând, solicitaţi un certificat constatator de la registrul comerţului din raza teritorială în care se află societatea de mediere, ca să verificaţi starea firmei (dacă este suspendată, în insolvenţă) şi ca să verificaţi obiectul de activitate care să-i permită genul acesta de activităţi (firma ar trebuie să aibă COD 7450 selecţia şi plasarea forţei de muncă).

2. Verificaţi agentul de mediere, adică firma de recrutare în străinătate la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza teritorială în care îşi are sediul firma.

3. Solicitaţi firmei acreditarea de la Ministerul Muncii. Orice firmă de mediere a forţei de muncă (adică firma de recrutare în străinătate, n. red.) trebuie să fie acreditată de către Ministerul Muncii, acreditare care presupune verificarea îndeplinirii unor condiţii pentru desfăşurarea acestui tip de activitate, o garanţie în plus pentru client.

4. Următorul pas pe care trebuie să-l faceţi este să verificaţi firma angajatoare din străinătate.

5. Solicitaţi prezentarea contractului care conţine oferte ferme de locuri de muncă, încheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizaţii patronale din străinătate.

6. Încheiaţi un contract de mediere pentru orice ofertă de muncă prezentată, contract care nu trebuie să prevadă comisioane sau garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă din străinătate, ci doar un tarif pentru prestarea serviciilor de mediere. Dacă tariful este achitat de angajatorii străini, este interzisă încasarea acestuia şi de la solicitantul din România.

NU VA MAI LASATI PACALITI DE VORBE IEFTINE SI NU MAI AVETI INCREDERE IN ACESTE PERSOANE CA NU FAC ALTCEVA DECAT SA VA LASE SI FARA ULTIMUL BAN.LUATI AMINTE, UITATI-VA PE INTERNET CA E PLIN DE ASTFEL DE FIRME SI DE ATATA LUME PACALITA, LUATI ATITUDINE SI CERETI-VA DREPTURILE CARE VA APARTIN, NU VA MAI LASATI PACALITI SI CALCATI IN PICIOARE...NOI NU TREBUIE SA FIM LASI CI UNITI,ATUNCI CAND VA SUNT INCALCATE DREPTURILE,INCERCATI SA LE LUATI INAPOI, NU MAI DATI CU PICIORUL CA NIMENI NU VA VA LUA DE MANA SA VA ARATE DREPTATEA, INSISTATI SI SIGUR O VETI OBTINE CHIAR DACA E GREU IN TARA ASTA, NU VA MAI CULCATI PE URECHEA CA LEGEA E PROASTA, GRESEALA E CA NOI NU SUNTEM UNITI SI NE LASAM PRADA IN GURA SACALILOR CARE ASA TRAIESC SI ISI FAC VIATA PE SPINAREA NOASTRA.LUATI ATITUDINE SI INFORMATI-VA, CAUTATI-VA DREPTURILE DACA V-AU FOST INCALCATE, NUMAI ASA II VOM STRIVI PE ACESTI NEMERNICI DIN TARA ASTA CARE NE FURA IDENTITATEA SI DREPTURILE.SUS ROMANIA!

| alexmihay92 a răspuns:

Sa cititi foarte bine contractul si informatii despre firma respectiva, pareri ale persoanelor care au mai colaborat cu firma respectiva.Bafta