Stim foarte bine ca pentru unele dintre noi, pistruii nu reprezinta un "sarm" asa cum vad altii! Multe dintre noi se confrunta cu aparitia pistuilor inca din copilarie si adolescenta si vrem cu orice pret sa scapam de micile pete. De-a dreptul pentru multe femei, pistruii au devenit un adevarat complex si urmeaza tratamente de indepartare a petelor pe timp indelungat.
Cand apar si de ce?
De regula pistruii apar pe timp de primavara si vara cand razele solare sunt mai puternice si in mod special la persoanele care au tenul foarte deschis si sensibil (blondele si roscatele) si se atenueaza pe timp de iarna. Pistruii pot fi mosteniti si genetic, prin prezenta unei gene (melanocortin 1 receptor MC1R) aceasta determinand aparitia lor; totodata trebuie sa stii ca nu sunt o boala de piele dar reprezinta si un avertisment: ai o piele mai sensibila si esti predispusa arsurilor si cancerului de piele. Tot ce ai de facut este sa folosesti mereu creme cu factor de protectie solara mare, de cel putin 15 SFP. Foarte indicat este sa nu stai deloc la soare intre orele 11-16 si chiar si sub umbrela, sa te faci cu crema protectoare! Zonele in care apar pistruii sunt in special fata (nas, obraji, frunte, decolteu), zona spatelui (umeri), bratele si uneori chiar si pe picioare.
Remedii impotriva pistruilor!
Pentru indepartarea pistruilor exista o sumedenie de tratamente naturiste dar nu numai. Printre tratamentele naturiste se numara, mastile pe baza de drojdie de bere amestecata cu apa oxigenata; lamaia se spune ca face minuni si este indicat sa te speli cu zeama de lamaie in fiecare zi, evitand zona ochilor (lamaia este indicata in special femeilor cu tenul normal-gras); mastile cu ingrediente lactate cum ar fi laptele si iaurtul au proprietati de albire a petelor, asa ca combina-le cu felii de castraveti sau caise. Daca nu ai de iesit din casa, poti sa iti prepari o masca pe baza de ceapa: tai o ceapa marunt, o amesteci cu 4 lingurite de otet si o pui la frigider cateva ore dupa care o intinzi pe zona cu pete si o lasi sa actioneze timp de 20 de minute. Foloseste mastile naturiste pe un timp mai indelungat pentru a putea vedea efectele pozitive!
Nu uita si de cremele din comert pentru pistrui si fondul de ten care poate acoperi petele de pa fata. Trebuie sa iti alegi nuanta potrivita, intotdeauna la lumina naturala. Incearca crema pentru pete si pistrui de la Farmec, avand la baza acizi din fructe cu proprietatea de a atenua si de a decolora pistruii si petele de pigmentatie si totodata previne si aparitia lor. Poti incerca si Lotiunea pentru pistrui, Efelidal de la Favisan, care decoloreaza petele brune si ajuta tesuturile sa devina elastic.
Poti apela si la tratamente chimice sau cu laserul pentru indepartarea pistruilor insa sunt foarte costisitoare si de durata. Inainte de a incepe un astfel de tratament trebuie neaparat sa consulti un medic dermatolog care sa iti prezinte atat aspectele negative cat si cele pozitive. In urma peeling-urilor chimice, pielea ta devine foarte sensibila si iritata, iar expunerea la soare este interzisa si trebuie sa folosesti constant creme impotriva radiatiilor solare, pentru ca risti sa faci arsuri sa suprafata pielii. Aceste tratamente afecteaza doar stratul superior al pielii, insa necesita protectie solara maxima, altfel riscul de aparitie a petelor este marit.
Solutii naturiste:
Estomparea petelor de pe piele se poate realiza cu ajutorul unor masti sau tratamente naturale in special pe baza de lapte, lamaie, caise sau castraveti. Este adevarat insa ca nu ne putem astepta la minuni daca apelam la aceasta varianta mai ales ca nu intotdeauna acelasi tratament are efecte pozitive pentru toata lumea. Trebuie deci sa existe disponibilitatea de a incerca in mod repetat pana cand rezultatele incep sa fie vizibile. Iata asadar cateva masti pe care orice medic homeopat ni le-ar putea recomanda:
1. Amesteca un suc natural de patrunjel cu o cantitate egala de suc de lamaie, suc de coacaze si portocale dupa care adauga lotiunea obtinuta in crema ta preferata si aplica aceasta masca de cateva ori pe saptamana.
2. Pistruii se tamponeaza de 2-3 ori pe zi cu o lotiune preparata din lapte dulce si castravete. Taiat in rondele mici, castravetele se pune intr-o cana, se acopera cu lapte proaspat nefiert si se lasa la macerat cateva ore la rece. Apoi se scurge laptele si se foloseste asa cum precizam anterior.
3. Se prepara un amestec din sucul rezultat in urma pisarii florilor si tulpinilor de papadie, cu o cantitate aproximativ egala de suc de lamaie si miere, peste care se adauga si cateva lingurite de argila pana se obtine o solutie pastoasa. Aceasta masca se poate aplica de 3-4 ori pe saptamana in special seara dupa demachiere.
4. Puteti opta si pentru o masca formata din 3 linguri de zeama de lamaie, 20 de grame de drojdie de bere si alte 20 grame de tarate de grau, aplicata asa cum mentionam si la mastile precedente.
5. Se poate face si un amestec din ceapa si otet (o ceapa taiata marunt si amestecata cu 3 lingurite de otet). Lotiunea trebuie pastrata la frigider si, desi are un efect benefic, trebuie avertizat in privinta mirosului destul de neplacut al acesteia.
Agentii de albire:
La cabinele cosmetice exista diferite tratamente speciale pentru decolorarea petelor insa nu este intotdeauna cea mai buna solutie pentru ca exista riscul unei decolorari prea accentuate astfel incat pielea sa devina mai alba in jurul pistruilor decat in rest, efectul fiind deci unul invers decat cel scontat.
Tratamente chimice:
Acestea constau in indepartarea epidermei si a unei parti din derma cu ajutorul substantelor acide. Ceea ce e insa important de mentionat in acest caz este ca tratamentul trebuie insotit intotdeauna de o crema de protectie solara indiferent de sezonul in care va aflati pentru evitarea situatiilor in care pistruii devin si mai intens colorati. Rezultatele peelingului chimic pot dura de la 6 luni la 1 an in functie de profunzimea actionarii impotriva pistruilor.
Tratamentul cu laser:
Rezultatele acestui tratament sunt foarte bune dupa cateva sedinte, leziunile produse pielii fiind destul de mici Trebuie totusi sa tinem cont si de faptul ca un astfel de "razboi" impotriva pistruilor poate fi destul de costisitor.
Este de altfel recomandat ca, inaintea inceperii oricarui tip de tratament, sa se faca un consult la medicul dermatolog pentru a se verifica de ce tip sunt leziunile de pe piele si daca se poate actiona cu succes si fara.
In concluzie, daca vi se pare ca intr-adevar pistruii va stirbesc frumusetea atunci merita sa incercati remedii ca cele de mai sus. Nu uitati insa ca celebritati precum Nicole Kidman, Lindsay Lohan sau Julianne Moore fac parte din categoria "pistruiatelor" care au un farmec personal deosebit si care isi poarta cu mandrie "jucausele" pete de pe piele.
iulianmentol întreabă: