Http://www.calificativ.ro/MOARA_CU_NOROC_COMENTARIU_LITERAR-a3746.html
Poti afla mai multe dand cautare pe google "Moara cu noroc"
A aparut in 1881. Este structurata pe 17 capitole cu un caracter circular deoarece incipitul si finalul nuvelei se afla intr-o relatie de simetrie intrucat ambele reprezinta vorbele batranei, mama Anei, care au rolul de a prevesti desfarurarea nuvelei: "Omul sa fie multumit...", respectiv de a trage o concluzie: "...asa le-a fost dat!"- se creeaza impresia de echilicru. Vocea batranei ilustreaza e viziune derriere-anticipeaza evolutia lui Ghita- dar dubleaza si vocea naratorului obiectiv, omniscient si omniprezent.
Spatiul este marcat de toponime ce dau impresia de verosimiliatate: Ineu, Fundeni, Oradea. Moara cu Noroc este un han ce Ghita il ia in arenda din dorinta de inavutire, situat intr-o vale predispusa pericolelor.
Nuvela are mai conflicte: interioare-intre dorinta lui Ghita de a ramane cinstit si dorinta de a face bai-; exterioare: intre Ghita(cismar la inceput) si Lica Samadaul(porcar din imprejurimi)-intalnirea acestora reprezinta si intriga nuvelei-, Pintea(comandant) si Lica. Sotia lui Ghita se numeste Ana si la inceput cei doi se inteleageau foarte buna, iubindu-se reciproc, dupa ce se muta la Moara cu noroc relatia celor se degradeaza dar si odata cu aparitia lui Lica Samadaul. Cu timpul Ana il va caracteriza pe Ghita drept "o femeie cu haine barbatesti".In final Ana este omorata de Ghita si acesta la randul sau de Raut iar Lica se sinucide, Hanul arde.
catalin231998 întreabă: