Mai înainte am ajuns acasă de la corectat și am auzit discuțiile despre subiectul de la Limba și literatura română. Mie mi s-a părut un subiect frumos și destul de simplu de rezolvat. Nu am să dau aici rezolvarea întregului subiect, fiindcă eu cred că v-ați edificat până acum, dar am să vă scriu câteva rânduri în care să vă explic de ce subordonata de la II/ A/3 era subiectivă.
Potrivit Programei analitice, la clasa a VIII-a se studiază predicativa plasată după regentă sau intercalată în regentă. Nu se studiază predicativa antepusă regentei care e mai de subtilitate. Asta se face cred în liceu, la clasele de filologie.
Ce știu copiii de clasa a VIII-a? Că uneori verbul copulativ poate fi și impersonal si că devine regent concomitent și pentru o subiectivă și pentru o predicativă, potrivit schemei tip SB/PP/PR/!
Elevului îi sunt arătate situațiile posibile pentru schema sintactică de mai sus, primind exemple cu aproape toate verbele copulative și cu toate elementele subordonatoare specifice.
A fi (impersonal/copulativ)
Ceea ce îmi place/ este/ ceea ce te deranjează./(P1=SB; P2=PP; P3=PR)
Ce-mi place/-i /ce te deranjează./(P1=SB; P2=PP; P3=PR).
Aici remarcati ce mică e principala, doar "-i", adică verbul "a fi" impersonal și copulativ, la indicativ, prezent, forma scurtă!
Atâtea exemple se oferă la școală cu modelul ăsta, încât se formează automatisme! Copiii nu aveau de ce să greșească, mai ales dacă au deschis caietele și au exersat!
Mai des apare situația cu verbul "a însemna" impersonal și copulativ.
Să înveți/ înseamnă/ să știi./ (P1=SB; P2=PP; P3=PR)
Din clasa a VII-a, elevii învață situațiile în care numele predicativ poate sta inaintea verbului copulativ, unde se află, de obicei, subiectul.
Aceste situații sunt:
1. când numele predicativ se exprimă prin pronume relativ – Nu știu cine este. ( cine = nume predicetiv; este = vb. copulativ "a fi";
2. când numele predicativ se exprimă prin pronume interogativ – Cine este? (cine = nume predicatv; este = vb. copulativ "a fi";
3. când numele predicativ se exprimă prin adverb relativ – Nu stiu cum este. (cum = nume predicativ; este = vb. copulativ "a fi";
4. când numele predicativ se exprimă prin adjectiv – Asa e lumea asta. ( asa = adj. provenit din adverb; este = vb. copulativ "a fi";
5. când numele predicativ se exprimă prin adverb – Bine este! (bine = adv.; este = vb. copulativ "a fi".
Dar la examen nu a fost niciuna din situațiile acestea! Nici prin contragerea subiectivei nu se aflau într- una dintre situațiile de mai sus, când numele predicativ poate sta înaintea verbului copulativ.
Ceea ce mă jenează/ este dificultatea răsfoirii./ = Disconfortul este dificultatea răsfoirii.
"disconfortul" este subiectul propozitiei, obținut prin contragere;
Deci elevii care au învățat și care nu au scris după ureche, nu aveau de ce să greșească! Trebuia să aplice teoria!
În situația de la examen, lucrurile stau așa:
Ceea ce mă jenează/ este dificultatea răsfoirii./P1=SB, iar P2=PP.
Ce putea fi derutant era că nu le-a apărut pe pozitia a treia și predicativa, ci doar numele predicativ. Poate asta să îi fi încurcat? Nuuu, nu cred!
Sunt obosită. Cui vrea detalii le ofer la comentarii!
P.S.1 Elevul de clasa a VIII-a nu studiaza elemente de subtilitate ale Gramaticii Academiei privind subiectiva si predicativa. Elevul de clasa a VIII-a a studiat structura sintactica tip, SB/PP/PR, și teoria aferentă și regulile. Deci nu avea de ce să vadă o predicativă pe pozitia 1! Sunt uimită de petiția inițiată pentru modificarea baremelor de corectare și notare!
P.S.2 Acum îmi amintesc că a mai fost odată scandal pe tema asta, în anul scolar 1996-1997, când, la o olimpiadă, s-a dat textul:
Cel mai fericit lucru este /să te sui pe o scară destul de înaltă…/ Atunci doreau sa facă din propozitia a doua, care e clar predicativă, subiectivă!
P.S.3 Extras din Programa analitica
Predicatul verbal şi predicatul nominal(actualizare). Predicatul nominal incomplet. Probleme ale acordului (acordul după înţeles, acordul prin atracţie).
Propoziţia subordonată predicativă.
si http://lafeeblanche.wordpress.com/2012/06/26/subiectiva-sau-predicativa/
Funda?