Pentru inceput, va trebui sa citesti de 2-3 ori poezia, pentru a o intelege cat de cat. Apoi vei scrie ceva date despre autor (poet) si opera scrisa de el (succint). Dupa aceea vei incadra poezia in opera acelui scriitor (cand a aparut -anul, unde si din ce volum face parte), dupa care vei spune din ce gen, specie face parte. Urmeaza semnificatia titlului si modurile de expunere folosite in poezie. Daca nu ai inteles nimic din poezie la prima citire, incerci s-o explici strofa cu strofa, sau vers cu vers, dand si exemple din text. Amintesti despre figurile de stil folosite (metafore, epitete, comparatii etc), elementele care compun imaginile artistice vizuale si auditive folosite, versificatia folosita de autor (ritm, rima etc), iar in incheiere sentimentele pe care le transmite poetul cititorului, prin intermediul acelei poezii. Si cam asta e tot. Sper sa-ti fie defolos!
PS. Pentru a-ti fi mai usor, poti sa-ti cumperi un "Manual preparator" (din ce clasa iti trebuie, caci nu stiu in ce clasa esti), editura Niculescu. Este foarte util. Succes!
Cel mai greu pentru voi, adolescentii, am observat, e ca nu stiti, nu intelegeti ce vrea sa zica poezia! E simplu! Citeste-o prima data toata poezia, chiar daca n-ai inteles-o, o citesti cap-coada; apoi iei pe versuri si incerci ce vrea sa zica versul respectiv, iar daca tot nu intelegi iei fiecare cuvant, si ti-l explici tie; si poate poate asa rezolvi ceva; incearca si spune-le si celorlalti daca a mers.
Incepi cu genul, specia si modul de expunere, dupa aia explici niste versuri, figuri de stil, imagini artistice vorbesti despre atmosfera creata de autor, elemente din cadrul terestru sau spatial si despre sentimentele transmise de autor prin intermidiul versutilor. Iar in incheiere versificatia sau elementele de prozodie si scrii sa zicem ca muzicalitatea versurilor este deosebita, ceva de genu.