Dupa o veche traditie, pastrata prin viu grai, se povesteste ca, Plagudia, sotia împâratului Teodosie cel mare trecând cu corabia de la Roma spre Constantinopol, s-a abatut si pe la muntele Athos spre a vedea mânastirea Vatoped zidita de catre sotul sau.
Primita în port de catre monahii a mers pâna în tinda Bisericii, unde este pâna astazi Icoana Maicii Domnului numita vie. Aici auzi o voce tunatoare: Opreste-te si întoarce-te înapoi caci eu sunt împarateasa muntelui acestuia. Pentru ce ai venit sa tulburi linistea supusilor mei? Sa stiti ca de azi înainte, nici o femeie nu va mai calca pamântul sfânt al acestui munte".
Auzind aceste cuvinte, împarateasa Plagudia cazuta cu fata la pamânt, pocaindu-se de îndrazneala ce a avut, darui mânastirii odoare scumpe dupa care a plecat la Constantinopol.
De atunci si pâna azi, nici o femeie n-a mai intrat în republica monahilor a Sf. munte Athos.
A fost bunică-mea acolo, în timp ce bărbații mergeau pe munte femeile erau servite cu ceai . Și cică dacă se duce o femeie pe munte moare în maxim 3 luni, dar e și o lege care le interzice să se ducă. Aberații.