Http://www.ecitate.ro/tag/explicatii+proverbe+romanesti
Sper ca este ceea ce cautai...
" Munceste la tinerete, ca sa ai la batranete "
Proverbul ales de mine, exprima un indemn la munca adresat celor tineri, cu scopul de a agonisi ( a pune deoparte ) cele necesare traiului, acum cat sunt in putere, ca sa aiba apoi, din ce sa traiasca, cand vor fi in varsta ( pensie, haine, mobila, etc. )
Referindu-se la situatia mea de elev, proverbul ma indeamna sa invat bine la toate materiile pentru a putea face, mai tarziu, o scoala buna, ca sa devin ceea ce vreau.
" Curatenia este mama sanatatii "
Acest proverb exprima indemnul la curatenie. De aici rezulta ca de curatenie depinde sanatatea noastra.
A fi curat inseamna : sa ne spalam pe fata si pe maini in fiecare dimineata si ori de cate ori este nevoie, sa avem hainele curate, sa facem saptamanal baie, sa aerisim locul in care stam, sa nu consumam fructe nespalate, etc.
Curatenia, fiind si un semn de civilizatie este necesat sa o pastram in fiecare loc : acasa ( mai ales ), la scoala, in oras, etc.
Referindu-se la viata mea de elev, acest proverb ma indeamna sa fiu mereu curat, sa-mi fac serviciul pe clasa si sa-i invat la fel si pe cei din jur.
Patrand curatenia ne ferim de boli, vom fi mai sanatosi si mai fericiti in familie.
" Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti ".
Proverbul de mai sus se refera la prietenie.
Din invatatura sa, rezulta ca un om se poate cunoaste dupa prietenii pe care ii are, pentru ca, ii alege dupa masura sa.
Un om cu prieteni de calitate, este si el om de calitate sau invers.
De aceea in viata, trebuie sa ne facem prieteni dintre oamenii cei mai buni.
" Cine fura azi un ou, maine va fura un bou ".
Invatatura care se desprinde din acest proverb este cea legata de hotie.
Proverbul ne invata sa fim cinstiti, sa nu fim tentati sa ne insusim nici un lucru strain, oricat de mic ar fi el ( in cazul de fata, un ou ), deoarece in caz contrar, ne vom obisnui cu acest fapt urat si vom ajunge sa ne insusim lucruri mai mari, devenind niste hoti.
Acest proverb e in corespondenta cu zicatoarea " Mai bine sarac, dar cinstit ".
" Strange bani albi, pentru zile negre "
Proverbul enuntat se refera la economisire.
El ne invata sa nu fim risipitori, sa nu ne petrecem timpul numai distrandu-ne, ci sa ne gandim si la zilele care vor veni odata cu trecerea anilor.
Aceste zile, odata cu inaintarea in varsta, pot aduce cu ele si diferite necazuri, chiar si boala.
De aceea, este bine sa ne gandim la acest lucru din timp, punand deoparte bani pentru a ne folosi de ei la nevoie. ...am gasit doar la 5 proverbe...
biank98 întreabă: