Depinde ce intelegi prin "calculator".
Cu o suta de ani inainte, calculatoarele au fost mecanice, acum sunt electronice-digitale, vor urma sistemele electronice-neuronice si se preconizeaza sisteme quantom-tehnologice (care se apropie deja de functionarea Universului).
Nu orice este "calculat", facut prin "calculator".
Exista reguli de functionare si functionarea propriu-zisa.
Sa luam ca exemplu o masina. Cand este fabricata, ea este un morman de piese si sta pe loc, chiar daca a fost conceput sa se deplaseze. Pentru a circula, are nevoie de combustibil, un sofer (operator) care s-o dirijeze, drum unde poate circula (regula parcursului, legislatia de circulatie). Totul se bazeaza intai pe legile fizicii mecanice.
Masina nu se va deplasa singur si unde, cand vrea, ea se vasupune la multi factori externi, pentru a functiona.
Universul "functioneaza" asemanator, dar pe scara larga, sub influenta si interactiunea mltor factori, de fel diferit.
Iti dai seama ca ceva atat de complex functioneaza cu niste principii foarte complexe. Eu cred ca este bine sa fii curios si sa cunosti cat mai multe informatii despre ce se intampla, dar pana la un punct.
Universul este luat la scara mult prea mare si, chiar de am fi oameni de stiinta, doar nu ni s-a revelat totul despre univers. Daca mergi pe teoria ca microuniversul nostru este un univers in miniatura, apai nu e un calculator. E un sistem care are subsisteme care sunt declansate de factori exteriori, care raspund cu o simetrie perfecta si care, la randul lor creeaza alte subsisteme si sisteme. Si da, simetria aia tine si de factori matematici si fizici. Dar universului nu poti sa-i pui o eticheta, sa o numesti Ana si sa-i spui ca e concubina ta. IMO
Dezvolta ipoteza, asa cum pui problema nu este prea clar.Ce sa calculeze? Poate ai vrut sa spui functioneaza ca si un calculator...
anonim_4396 întreabă:
NitaLoredanaFlorentina întreabă: